Фітнес-тренер розвінчав популярний міф, який гальмує ваше схуднення: ви точно в нього вірили

Мрія про їжу, яка не шкодить фігурі, здається майже недосяжною. Проте існує поширена думка про продукти з “від’ємною калорійністю”, які нібито дозволяють їсти без обмежень і при цьому худнути. Чи дійсно це так? На це питання відповідає фітнес-тренер Віктор Мандзяк.

Що варто знати про продукти із “від’ємною калорійністю”

“Королевою продуктів із від’ємною калорійністю вважається селера. Подивившись на її калорійний склад, можна ахнути від побаченого – 13 ккал/100 г, ще й містить клітковину. Це мегадієтичний продукт”, – говорить тренер.

Але чи може селера спалювати більше калорій, ніж приносить із собою в організм?

“Специфічно динамічна дія їжі (СДДЇ) – кількість енергії, що витрачається організмом на засвоєння продукту. Кажуть, що є продукти, які мають СДДЇ менше 100%. Тобто селера, грейпфрут, помідор і огірок начебто витрачають більше калорій на своє засвоєння, ніж дають організму”, – зазначає експерт.

Він додає, що вчені провели дослідження на ящірках, яких змушували їсти селеру та подібні продукти, а потім вимірювали їх метаболізм.

Вони дійшли до таких висновків:

  • селерa: 41,8%;
  • броколі: 37,5%;
  • яблуко: 35%;
  • морква: 37,6%;
  • грейпфрут: 34,1%;
  • помідор: 36,9%;
  • огірок: 36,7%.

Чи існують продукти з “від’ємною калорійністю”

“Ми спостерігаємо, що деякі з цих продуктів спалюють значну кількість калорій, проте ніде не маємо доказів на 100%. Таким чином, твердження експертів у галузі здорового харчування про продукти з “від’ємною калорійністю” не витримує перевірки”, – підкреслює Мандзяк.

Тренер також наголошує, що сама концепція продуктів з “від’ємною калорійністю” є абсурдною, оскільки харчування має забезпечувати організм калоріями, а не забирати їх.

Читайте також: