Які фрукти можна їсти людям з підвищеним рівнем цукру: список від дієтолога

Людям з інсулінорезистентністю, предіабетом і цукровим діабетом слід звернути особливу увагу на свій щоденний раціон. Для страв варто вибирати продукти з низьким глікемічним індексом. Також це стосується і фруктів. Які фрукти мають низький глікемічний індекс і які є безпечними для людей з підвищеним рівнем цукру в крові, відповіла дієтолог Кароліна Топольська.

Харчування при високому рівні цукру

“Чудово, якщо ви свідомо вибираєте продукти з низьким глікемічним індексом. Та перш ніж перейти до фруктів, я спробую представити загальні рекомендації щодо харчування, які слід враховувати, якщо рівень цукру занадто високий. Нагадуємо, що нормальна концентрація глюкози натще в організмі людини повинна становити 70-99 мг/дл”, – розповіла дієтологиня.

На переддіабет вказують аномальні рівні цукру натще або порушення толерантності до глюкози. Переддіабет – це тривожний сигнал для організму.

Перш за все, варто стежити за тим, щоб ви регулярно харчувалися різноманітно. Буде важливо вибирати продукти з низьким індексом і низьким глікемічним навантаженням. До рекомендованих кулінарних прийомів відносяться, наприклад, відварювання у воді, приготування на пару, а також тушкування або запікання без попереднього смаження. Необхідно обмежити надходження жирних продуктів із високим ступенем обробки, багатих простими цукрами та сіллю, а також виключити алкогольні напої. Дуже важливим аспектом буде правильне зволоження організму і фізична активність.

Корисні фрукти

У меню обов’язково повинно бути більше овочів, ніж фруктів. Проте є такі, що мають низький глікемічний індекс, і їх сміливо можна вживати. До них відносяться, наприклад, лимони, чорниця, чорна смородина, яблука, малина і апельсини.

“Якщо ми хочемо трохи знизити ГІ фруктів, я рекомендую вам їсти їх разом з білковими та жировими добавками. Прикладом може служити натуральний йогурт з пшеничними висівками і малиною”, – зазначила Топольська.

Читайте також: