Як розпочати весняний біг та повернутися до спорту на вулиці: корисні поради

Весна – пора оновлення, час, коли душа прагне змін. Це чудова можливість почати все з чистого аркуша: скинути зайві кілограми, переглянути життєві плани та знову відчути радість від спорту.

Біг – один з найдоступніших та найкорисніших видів спорту. Він не потребує спеціального обладнання чи дорогих абонементів, а його користь для здоров’я людини доведена науково. Центр громадського здоров’я рекомендує дорослим людям бігати по 40 хвилин 3-4 рази на тиждень.

Як повернутися до бігу на вулиці

Адаптація до нової поверхні

Навіть якщо ви зимою активно займалися спортом і бігали в приміщенні, перейти бігати на вулицю – справа не з легких . Поверхня на свіжому повітрі суттєво відрізняється від, скажімо, бігової доріжки. Вуличні доріжки твердіші, ніж бігові. Крім того, бігова доріжка, в основному, допомагала вам рухатися вперед, тоді як на вулиці вашому тілу доведеться працювати трохи по-іншому. Дайте собі час адаптуватися до нових умов бігу.

Дійте поступово

Якщо впродовж зими ви не займалися жодним тренуванням, то раптово переходити до бігу на вулиці не рекомендується. Це потрібно робити поступово. Ви можете почати з інтенсивних прогулянок 4-5 разів на тиждень, а потім додати до свого розпорядку дня ще один день легкої пробіжки. Коли відчуєте, що в вас з’явилися сили, можете почати бігати у помірному темпі 2-3 рази на тиждень. Загалом, слухайте своє тіло, воно підкаже, коли можна збільшувати навантаження.

Регулярно підвищуйте інтенсивність

Коли ви вже відчули, що здатні регулярно тренуватися та збільшувати навантаження, робіть це систематично через певні інтервали часу. Ви також можете поєднувати біг на вулиці з тренуваннями у спортзалі чи вдома. Проте не забувайте про власний комфорт та слухайте свій організм.

Не забувайте пити воду

З кожним днем стає все тепліше, і вам варто піклуватися про водний баланс під час бігу. Це важливо в будь-яку пору року, але під час переходу від прохолодної до теплої погоди ми часто не помічаємо, що необхідно збільшити споживання води, щоб компенсувати втрату рідини під час тренувань.

Перевірте свій одяг

Хоча на вулиці може бути прохолодно, коли ви вперше виходите на пробіжку, але ви зігрієтеся набагато швидше, ніж у холодні зимові місяці. Надягнете занадто багато шарів одягу – і вам буде жарко, тому саме зараз час перевірити, що є в вашому гардеробі.

Читайте також: