Не всі фрукти однакові: які допоможуть, а які завадять схуднути

Хоча фрукти вважаються корисною їжею, деякі з них не вважаються такими, які сприяють схудненню. За висновками дієтологів, фрукти містять важливі вітаміни, поживні речовини і клітковину, необхідні для підтримки здоров’я, але, як і з будь-якою іншою їжею, їх слід споживати в обмежених кількостях. Також важливо розумно вибирати, які саме фрукти включати до свого раціону.

Це пояснюється тим, що вживання надмірної кількості солодких фруктів може призвести до набору зайвої ваги. Фахівці рекомендують уникати сухофруктів і тропічних фруктів, якщо ви бажаєте схуднути.

Яких фруктів слід уникати, якщо ви хочете схуднути

Сухофрукти

Родзинки, фініки, чорнослив, інжир та абрикоси є найпоширенішими видами сухофруктів. Додатково доступні інші сорти сухофруктів, іноді у зацукрованій формі (покриті цукром). Серед них можна відзначити манго, ананаси, журавлину, банани та яблука. Після сушіння сухофрукти можуть зберігатися набагато довше, ніж свіжі. Багато людей вживають їх як закуску або додають до салатів, вівсянки чи навіть йогурту.

Дієтолог Ліз Річардс, експерт з охорони здоров’я Махмуд Абдельазіз, лікар-дієтолог Кетрін Джервасіо та лікар Крейг Прімак стверджують, що сухофрукти можуть бути шкідливими для тих, хто дотримується дієти, оскільки вони втрачають воду під час процесу виготовлення, що призводить до концентрації цукру і калорій в меншому об’ємі.

Тропічні фрукти

Тропічні фрукти включають у себе банани, папайю, манго та ананас.

“Ця категорія містить більше цукру і калорій, ніж інші групи фруктів, тому, якщо ви стежите за рівнем цукру, краще уникати їх”, – радить Прімак.

Щодо ананаса, експерт у галузі охорони здоров’я Махмуд Абдельазіз зазначає:

“Хоча ананас містить корисні поживні речовини, такі як вітамін С і марганець, його споживання у великій кількості може призвести до стрибків цукру і потенційного збільшення ваги”.

Крім того, тропічні фрукти, такі як манго, папайя та ананас, не є найкращим вибором для тих, хто прагне схуднути, оскільки вони містять більше цукру порівняно з іншими видами фруктів.

Експерт рекомендує включати до раціону ківі, диню або кавун, які містять вітаміни та мінерали та менше впливають на рівень цукру в крові.

Які фрукти можна їсти на дієті

Дієтологи та спеціалісти зі зниження ваги рекомендують уникати сухофруктів і тропічних фруктів, оскільки вони не є найкращими для досягнення цієї мети. Ці фрукти часто не приносять великої користі і містять значну кількість цукру та калорій. Замість них краще обирати такі фрукти, як ківі, диня або чорниця і грейпфрут, які багаті клітковиною і сприяють активізації обміну речовин.

Читайте також: