7 ефективних дієт, які допоможуть вам досягти бажаної ваги

У сучасному світі існує безліч дієт, які обіцяють швидке зниження ваги. Однак багато з них не лише неефективні, а й можуть завдати шкоди вашому здоров’ю. Американські експерти зі здорового харчування в US News & World Report склали рейтинг дієт, акцентуючи увагу на поступовому і безпечному зниженні ваги.

Експерти оцінили ефективність різних стратегій, спрямованих на поступове зниження ваги, таких як:

  • контроль порцій;
  • регулярне харчування;
  • підтримка продуктів, багатих поживними речовинами;
  • виключення з раціону жирної та солодкої обробленої їжі;
  • нормалізація режиму сну та фізичні вправи.

WeightWatchers

Цей метод дієти ґрунтується на зміні способу життя на користь більш здорового, що є важливим ключем до досягнення стійких результатів у довгостроковій перспективі. WeightWatchers використовує систему балів, яка враховує не лише кількість спожитих калорій, але й якість продуктів, зокрема вміст клітковини, білка, доданого цукру, насичених і ненасичених жирів.

Волюметрична дієта

Цей метод ґрунтується на ідеї, що об’єм споживаної їжі, а не кількість калорій, впливає на зниження ваги. Її автором є докторка філософії, фахівчиня у галузі харчування та ожиріння з Університету штату Пенсільванія, Барбара Роллс. Ця дієта не обмежує час прийому їжі або розмір порцій, а зосереджується на енергетичній цінності продуктів.

Mayo Clinic Diet

Відома в усьому світі клініка Майо пропонує 12-тижневу програму схуднення, спрямовану на навчання людей здоровому харчуванню без необхідності відстеження калорій або балів.

Середземноморська дієта

Вважається однією з найкращих у світі не лише для зниження ваги, але й як стиль життя. Вона базується на включенні до раціону овочів, фруктів, цільних зерен, морепродуктів, горіхів та оливкової олії. Рекомендується вживати морепродукти принаймні двічі на тиждень та обмежувати споживання молочних продуктів, яєць і птиці до одного разу на тиждень.

Дієта DASH

Назва цієї дієти означає Дієтичний Підхід до Спаду Артеріального Тиску. Головна увага приділяється зниженню артеріального тиску та профілактиці серцево-судинних захворювань. Ця дієта обмежує вживання продуктів з доданим цукром та насиченими жирами, водночас насичуючи організм клітковиною та включаючи продукти, багаті калієм, кальцієм, магнієм, білком та рослинними волокнами.

Дієта MIND

Поєднує в собі принципи DASH і середземноморської дієти, спрямована на збереження здоров’я мозку та зменшення ризику втрати когнітивних функцій у зрілому віці. Ця дієта підтримує збільшене споживання овочів, бобових, риби та цільнозернових продуктів, а також обмеження насичених жирів і трансжирів.

Інтервальне голодування (ІГ)

Це не стандартна дієта, а скоріше система харчування, що полягає в чергуванні періодів споживання їжі та перерв. Під час ІГ особа утримується від їжі протягом певного проміжку часу, який зазвичай становить від 12 до 24 годин. У залишковий час вона може споживати їжу без певних обмежень, при цьому дотримуючись розумних меж.

Читайте також: