Середземноморська дієта втрачає першість: який раціон рекомендують вчені

Середземноморська дієта протягом багатьох років вважалася однією з найздоровіших. Проте, нове дослідження іспанських вчених кидає їй виклик, пропонуючи атлантичну дієту як можливу альтернативу.

Переваги атлантичної дієти

Вчені стверджують, що атлантичне харчування може попередити метаболічний синдром, який призводить до діабету, гіпертонії та серцевих проблем.

У їхньому дослідженні брали участь понад 200 родин:

  • одна група дотримувалася атлантичного харчування;
  • інша – слідувала дієті з Португалії.

В результаті, люди, які дотримувалися атлантичного харчування протягом 6 місяців, значно покращили свої показники метаболічного синдрому, в тому числі зменшили обсяг талії, вагу та підвищили рівень ЛПВЩ (хорошого) холестерину.

Основи атлантичного харчування

Атлантичне харчування схоже на Середземноморське та DASH (яке сприяє здоров’ю серця і судин). Воно передбачає вживання мінімально оброблених злаків, риби та корисних жирів, наприклад оливкової олії.

Цей спосіб харчування базується на традиційних стравах, які їдять в Іспанії та Португалії, місцевих та сезонних продуктах, таких як риба, корисні жири та горіхи.

Також варто відзначити, що принцип атлантичного харчування включає певний метод приготування – тушкування та варіння продуктів.

Зверніть увагу: раніше дієтологи вже не раз зазначали, що тушкування знижує кількість шкідливих домішок, які можуть спричинити хвороби серця та деменцію.

Жири – основа корисного харчування

Корисні жири, які містяться у жирній рибі, такій як лосось і оливкова олія, є основою атлантичного харчування, а також дуже популярних середземноморського і DASH планів харчування.

Ну і звичайно, ще одним важливим фактором є вживання сезонних місцевих продуктів, які рекомендується купувати на фермерських ринках, якщо це можливо.