Найгірші помилки при зберіганні яєць: експерт попередив про небезпеку
Яйця є корисним і цінним джерелом білка, вітамінів, мінералів і лецитину, тому варто включити їх у свій раціон. Але що слід враховувати при покупці, щоб вибрати найкращий продукт, як його зберігати та як довго яйця безпечні для споживання?
Яйця – справжня поживна бомба
Вони містять вітаміни A, K, E, D, B12, фолієву кислоту, калій, сірку, цинк і залізо. Цей продукт також є джерелом лецитину, зеаксантину і холіну. Проблема лише у вмісті авідину (різновид білка), який з’єднується з біотином, тобто вітаміном Н, утворюючи зв’язки, що перешкоджають засвоєнню цього вітаміну. На щастя, авідин активний тільки в сирих яйцях. Тож просто відваріть яйце, щоб отримати повну користь від його харчової цінності.
Як вибрати яйця
Купуючи яйця, звертайте увагу на інформацію, яка міститься в коді на упаковці. Цей код складається з серії цифр і літер. Вони вказують на спосіб розведення (0-3), символ країни, з якої вони походять, сферу діяльності та номер господарства. Органічні яйця повинні мати цифру 0 на початку етикетки. Вільний вигул позначено цифрою 1, система підстилки – 2, клітка – 3. Щодо розміру яєць: «S» означає яйця до 53 г, «M» — до 63 г, «L» — до 73 г, і «XL» понад 73 гр.
Також варто пам’ятати, що яйця діляться на класи якості. «А» — свіжі яйця, призначені для споживання, «Б» — яйця другого сорту або консервовані, «В» — яйця, призначені для переробки. До класу «А-Екстра» відносяться яйця не старше семи днів після знесення. Також важлива чистота шкаралупи, тому що мікроорганізми можуть потрапити всередину від забруднення фекаліями або брудом.
Як зберігати яйця
На упаковці повинна бути інформація про необхідність зберігання яєць в охолоджених умовах. Зберігання їх при кімнатній температурі знижує їх довговічність через дію мікроорганізмів. При температурі близько 0 градусів за Цельсієм активність мікроорганізмів обмежена, тому міцність збільшується. Тому відразу після покупки яйця необхідно помістити в холодильник. Також слід уникати впливу сонячних променів на яйця.
Окрім високої температури та світла, якість продукту також знижується через низьку вологість та інтенсивний потік повітря.
Найгірші помилки при зберіганні яєць
Експерт з харчування Кантх Шелкещо зазначає, що яйце старіє з моменту, коли його зносить курка, а це означає, що з часом змінюються його фізичні та біохімічні властивості, а отже, його харчова та кулінарна цінність.
Якщо зберігання яєць при низьких температурах захищає від розвитку сальмонели та мезофільних бактерій (тих, що люблять високу температуру), вони все ж уражаються психрофілами (мікроорганізми, які люблять низькі температури) та пліснявою.
Чим довше зберігається яйце, тим більший ризик мікробного зараження. Тому кожна партія яєць має термін мінімальної придатності. Його встановлюють не більше ніж на 28 днів з дня скасування. Це означає, що продукт при правильному зберіганні збереже свої властивості до цієї дати. Після цього яйця не становлять небезпеки, але виробник не може гарантувати такої ж якості продукту. Однак чим довше ми зберігаємо яйце, тим ближче воно до псування.
Також пам’ятайте, що погане зберігання викликає розвиток мікроорганізмів, які потрапляють всередину яйця. Вживання такого продукту може спровокувати серйозні ускладнення для здоров’я, наприклад, сальмонельоз.
Як перевірити чи свіже яйце
Для цього є перевірений спосіб. Просто занурте яйце у воду: свіже опуститься на дно, старе — спливе. Ми також можемо оцінити свіжість яйця, розбивши його. Якщо білок має два чітких шари різної консистенції, продукт вважається свіжим.
Читайте також:
- Зима позаду: що варто їсти, щоб зустріти весну з бадьорістю
- 5 ранкових звичок, що допоможуть вам скинути зайву вагу