Чим замінити цукор у своєму раціоні: поради експерта

Цукор є харчовою речовиною, яку не рекомендується вживати. Він не має великої харчової цінності, а калорії, якими він забезпечує, є порожніми. Однак, якщо нам не вистачає чогось солодкого, ми можемо використовувати певні цукрозамінники. Які саме, відповідає польська дієтологиня Кароліна Топольська.

Підсолоджувачі

Надмірне споживання цукру має багато негативних наслідків для здоров’я і може призвести до розвитку багатьох захворювань, таких як ожиріння або діабет. Варто знати, що цукор у продуктах може ховатися під іншими назвами, наприклад глюкозно-фруктозний сироп. У цьому випадку найкращою альтернативою стануть підсолоджувачі, які стають все більш популярними.

“Найпопулярніші замінники, які найчастіше можна зустріти на прилавках магазинів – до них відносяться еритритол, ксиліт і стевія. Вони вважаються безпечними для здоров’я, якщо не перевищувати дози, рекомендовані виробником або дієтологом. Вони відрізняються низькою калорійністю і низьким глікемічним індексом. Перераховані вище підсолоджувачі можна використовувати на кухні як для чаю, так і для випічки. Варто включити їх у свій раціон як цукрозамінник, наприклад, при порушеннях вуглеводного та ліпідного обміну або коли ви хочете скинути зайву вагу”, – зазначає дієтологиня.

Незважаючи на те, що на ринку можна знайти багато видів підсолоджувачів, завжди варто ознайомитися з вибраним продуктом перед його споживанням, і не забувати стежити за своїм організмом після вживання обраного підсолоджувача. Надмірне споживання підсолоджувача може призвести до побічних ефектів, таких як діарея або загальний біль у животі.

Інші замінники

Окрім хімії, варто звернути увагу на більш природні солодощі, які не надто калорійні, але смачні та поживні. Це:

  • мед,
  • фрукти і ягоди,
  • соки та нектари,
  • кленовий сироп,
  • сироп агави,
  • фініки.

Читайте також: