Степ-аеробіка: тренування, яке спалює більше калорій, ніж біг

Вперше про цей тип тренувань почали говорити в 1980-х роках. Завдяки дослідженням американських фізіологів і бренду Reebok степ-аеробіка швидко стала популярною в США. На піку своєї популярності нею займалося близько 11,4 мільйонів людей. Нині заняття степ-аеробіки доступні для всіх бажаючих.

Степ-аеробіка – це вид фітнесу, який поєднує кардіонавантаження низької частоти та рухи під музику. Для цього використовується спеціальна платформа, висота якої може регулюватися. Залежно від складності заняття, тренер може додавати різні випади та стрибки на платформі. Основні м’язи, які працюють при степ-аеробіці, – це м’язи ніг та сідниць. Верхня частина тіла допомагає зберігати рівновагу.

Різновиди степ-аеробіки

Step-basic або Intro

Це початковий рівень для новачків у степ-аеробіці. Тут використовуються прості кроки на підлозі та на платформі. Рухи робляться лицем до дзеркала. На цьому рівні немає поворотів та стрибків.

Step Fit

Середній рівень для тих, хто вже має досвід у степ-аеробіці. Тут до кроків додається елементи хореографії та функціональні вправи. Завдяки підвищенню навантаження, заняття стає більш ефективним та сприяє згорянню жирів.

Step Advanced

Рівень для професіоналів у степ-аеробіці. Тут виконуються складні рухи з хореографією та повтореннями в швидкому темпі. Також до занять включаються стрибки через платформу.

Окрім рівнів складності, заняття відрізняються висотою платформи. Новинкою є степ з пружинами, який забезпечує кращу амортизацію та зменшує ударну навантаження на хребет та суглоби.

Яких результатів можна досягнути

  1. Заняття степом допомагають спалити приблизно 400 калорій.
  2. Степ-аеробіка допомагає втратити вагу, але для цього потрібно також дотримуватися здорової дієти, як і з будь-якими іншими кардіотренуваннями.
  3. Степ-платформа надає додатковий тиск на ноги, тому вони стають більш стрункими і пружними.
  4. Степ корисний для запобігання артриту та остеопорозу.
  5. Роблячи вправи на степ-платформах, ви зміцнюєте свої дихальні, нервові, серцеві та м’язові системи.

Щоб степ-тренування працювали, важливо подбати про правильну техніку, зокрема наступати на степ-платформу усією стопою, притискати до платформи п’яту, зменшуючи навантаження на литковий м’яз та займатися розтяжкою після тренування.

Протипоказання

  • гіпертонія;
  • стенокардія, аритмія та інші серцево-судинні захворювання;
  • варикозне розширення вен;
  • хронічні захворювання печінки чи нирок;
  • хвороби попереку.

Читайте також: