Ці продукти викликають мігрень: обмежте їх споживання, щоб добре себе почувати

Виявилося, що певна їжа та харчові звички можуть спровокувати несподіваний напад мігрені.

Які фактори провокують мігрень

Мігрень пов’язана з надмірною активністю нервової системи, яка занадто інтенсивно реагує на зовнішні подразники. Найчастіше це стресові фактори, зміни рівня гормонів, деякі продукти харчування.

Поєднання кількох зовнішніх і внутрішніх подразників сприяє посиленню мігрені. На жаль, просте уникнення певних факторів може бути неефективним. У випадку з мігренню варто застосувати комплексний підхід. Однак дуже важливо знати, які продукти та напої можуть викликати мігрень.

Мігрень і алкоголь

Занадто багато келихів вина або коктейлів можуть викликати головний біль. У людей, які страждають на мігрень, навіть один бокал може викликати напад, що пов’язано з розширенням кровоносних судин, викликаним алкоголем. Крім того, відбувається зневоднення організму. Найгіршим виявляється червоне вино, оскільки воно містить тирамін. Це сполука, що належить до біогенних амінів, які викликають головний біль. Крім того, деякі наслідки вживання вина можна помітити лише через кілька років .

Мігрень і шоколад

На жаль, шоколад вважається найпоширенішим провокатором мігрені. Проте вчені стверджують, що тяга до солодкого також може бути фазою перед нападом мігрені. Головним винуватцем виявляється какао, яке впливає на вивільнення серотоніну, ймовірно, сприяючи патогенезу мігрені.

Мігрень і кофеїн

Деякі лікарі рекомендують пити еспресо під час нападу мігрені. Однак надлишок кофеїну може стати тригером для нападу. Він впливає на дію аденозину, рівень якого природно підвищується під час нападів мігрені. Здорові дорослі можуть споживати не більше 400 мг кофеїну щодня, що також рекомендовано Управлінням з контролю за продуктами й ліками США.

Регулювання рівня кофеїну може бути корисним, оскільки він викликає звуження кровоносних судин. Лікарі найчастіше рекомендують пацієнтам з мігренню випивати одну чашку кави щодня в один і той же час, бажано до полудня, щоб нічого не заважало спати.

Мігрень і сири

Деякі сири, що дозрівають, містять тирамін, який утворюється під час їх дозрівання. Ця сполука не тільки впливає на артеріальний тиск, але також може вивільняти певні нейромедіатори, включаючи норадреналін, який викликає мігрень.

Мігрень і м’ясо

Бекон, ковбаса , салямі і навіть прошутто можуть містити нітрати та нітрити, які викликають зміни в кровотоці та вивільняють запальні нейропептиди, активуючи трійчастий нерв, який бере участь у шляху мігрені. У цьому випадку багато що залежить від мікробіому кишечника. Чим вищий рівень бактерій, тим швидше вони розщеплюють нітрати, і тому виробляється більше оксиду азоту, який безпосередньо пов’язаний з мігренню.

Мігрень і пропуск їжі

Пропуск прийому їжі також може викликати напад мігрені. Це один із найкраще вивчених факторів, який найчастіше зустрічається у всіх пацієнтів. Те саме стосується забування пити достатню кількість води протягом дня. Зневоднення впливає на роботу мозку, що також може призвести до нападу.

Читайте також: