Не горіхами єдиними: продукти для гострого розуму та кращої концентрації

Для того, щоб наш мозок працював на високому рівні, йому потрібно регулярно отримувати корисні речовини. Вони допомагають боротися з окисненням, знижувати запальні процеси і стимулювати розвиток і відновлення нейронів. Дієта для мозку не лише підвищує пам’ять, увагу і навчальні здібності, а й зменшує ризик старіння мозку і неврологічних хвороб.

Докторка медичних наук, сертифікована дієтологиня Ліза Ендрюс розповіла, що для мозку дуже корисні волоські горіхи, авокадо, гранат, шпинат і чорниця.

Волоські горіхи

Волоські горіхи – це один з найкращих продуктів для здоров’я мозку, тому що вони містять багато жирних кислот омега-3.

“Встановлено, що цей вид жиру знижує запалення, що захищає когнітивні функції”, – каже Ендрюс.

Нещодавні дослідження також показують, що волоські горіхи сприяють когнітивним функціям та здоров’ю мозку, що робить їх чудовим додатком до будь-якої дієти, яка спрямована на покращення уваги та розумової гостроти.

Авокадо

Авокадо не тільки смачне, а й корисне для мозку. Дієтологиня акцентує на великій кількості мононенасичених жирів, які відомі тим, що знижують холестерин і захищають серце та мозок від пошкоджень. Якщо ви включите авокадо до свого меню, ви не лише підтримаєте здоров’я мозку, а й покращите увагу та когнітивні функції.

Гранати

Гранат – це солодкий і незвичайний фрукт, який може захистити вас від погіршення когнітивних функцій. Ендрюс звертає увагу на високий вміст поліфенолів та інших рослинних складників з протизапальним ефектом, які дуже важливі для збереження здоров’я мозку. Вона заявляє, що “дослідження свідчать, що гранати допомагають захистити мозок від деменції”, що робить їх чудовим партнером у прагненні до підвищення уваги і когнітивного довголіття.

Шпинат і листова зелень

Не можна ігнорувати силу листової зелені, оскільки вона дуже корисна для здоров’я мозку і уваги. Вона є важливою складовою дієти MIND, яка відома своєю здатністю уповільнювати нейродегенерацію.

“Листова зелень багата на вітамін С, бета-каротин та інші антиоксиданти, які допомагають сповільнити старіння мозку”, – зазначає експертка.

Включення цієї зелені у ваш раціон може поліпшити здоров’я мозку і підвищити увагу.

Чорниця

Є багато причин регулярно включати ягоди до свого раціону. Наприклад, чорниця, відома своїми антиоксидантними властивостями, може робити дива для здоров’я вашого мозку і уваги. У цій ягоді є антоціани, які не тільки підтримують здоров’я мозку, а й позитивно впливають на вісь кишечник-мозок – дуже важливий зв’язок між травною та нервовою системами. Чорниця – смачна та корисна ягода, що сприяє поліпшенню уваги та ясності мислення.

Читайте також: