ТОП-8 найкорисніших овочей, які потрібно додати до свого раціону

Американський центр з контролю та профілактики захворювань (CDC), дослідивши овочі на вітаміни та поживні речовини, виніс вердикт, які овочі найкорисніші. Як виявилося, не обов’язково найвідоміші овочі займають першість.

Овочі – основа раціону

Перевіряли вміст вітамінів А, С, D, Е, К і вітамінів групи В. Крім того, досліджували мінерали: цинк, калій, кальцій і залізо. Також було перевірено рівень вмісту клітковини та білка. Результат може здивувати, адже незвичайний овоч посів верхню сходинку п’єдесталу.

Ось вісім найкорисніших овочів у світі:

  • крес-салат
  • китайська капуста
  • шпинат
  • цикорій
  • листя салату
  • петрушка
  • кале
  • ріпа

Як бачите, зелені листові овочі – це те, що найбільше потрібно організму людини. І варто доповнити ними свій раціон.

Овоч-переможець – крес-салат

Смак крес-салату характерний: перцевий, гострий, схожий, наприклад, на хрін. Молодий крес більш ніжний на смак і м’якший. Старіший через свою твердість і волокнистість вимагає розм’якшення при термічній обробці.

Крес-салат можна знайти в деяких магазинах. Його варто шукати, адже він, крім цікавого смаку, має високий вміст вітаміну С – навіть вище, ніж у цитрусових . На цьому переваги крес-салату, в якому теж багато калію, не закінчуються – цього елемента в ньому більше, ніж в томатах. Однак, коли справа доходить до бета-каротину, крес-салат містить його більше, ніж морква. Крім того, крес-салат також містить вітамін А.

Вважається, що цей овоч має антибактеріальні та протизапальні властивості. Це може відігравати важливу роль у профілактиці раку та зниженні ризику пошкодження ДНК. Протираковий ефект зумовлений ізотіоціанатами, які також відповідають за характерний смак крес-кресу.

Крім того, крес-салат благотворно впливає на серце, кровоносну систему і травну систему. У традиційній народній медицині листя крес-салату використовували як засіб від проблем з печінкою, шлунком і кишечником, особливо від запорів.

Читайте також: