Їжа з пліснявою: експерти розповіли, чим небезпечні такі продукти

Коли на їжі з’являється цвіль, багато людей видаляють цю частину та вирішують з’їсти решту. Це дуже шкідлива звичка. У всьому продукті присутні токсини, що становить значну загрозу для функціонування окремих органів.

Шкідлива цвіль

Говорячи про цвіль, ви можете згадати сири, смак яких збагачується присутністю грибків, таких як Penicillium Candidum. Хоча цей вид цвілі безпечний для людини, він не має нічого спільного з нальотом, який з’являється на зіпсованих продуктах. Важливо не ігнорувати ознаки того, що їжа більше не придатна до споживання.

Багато хто вирішує видалити швидкопсувну частину і з’їсти решту, вважаючи, що це безпечно. Але вже на помідорах, полуниці, хлібі та інших продуктах присутні мікотоксини, які вже мають видимі зміни у вигляді цвілі.

Деякі види грибів небезпечні для здоров’я. Вживання зіпсованої їжі навантажує кишечник і пошкоджує печінку. Вчені та лікарі постійно застерігають нас не ігнорувати цей факт. Тому, перш ніж зважитися видалити запліснявілу частину і з’їсти решту, зверніть увагу на результати наукових досліджень.

Мікотоксини під мікроскопом

Мікотоксини – це не що інше, як вторинні метаболіти, які виробляють деякі цвілі. Вони, у свою чергу, з’являються внаслідок наявності в продуктах харчування таких грибів, як Amanita, Aspergillus, Fusarium, Rhizoctonia, Claviceps. Ці типи збудників небезпечні для здоров’я та можуть викликати такі наслідки:

  • гостре харчове отруєння,
  • нудота,
  • блювота,
  • діарея,
  • тяжке ураження печінки,
  • запалення шкіри,
  • неврологічні розлади,
  • крововиливи.

При аналізі розділу книги під назвою «Небезпечні мікрозабруднювачі навколишнього середовища, вплив на здоров’я та суміжні технології лікування» під редакцією Токіра Ахмеда і Мухаммада Заффара Хашмі, експерти відзначили, що одним із найнебезпечніших мікотоксинів, які забруднюють їжу, є афлатоксин. З’являється через наявність грибка Aspergillus.

Як зазначають вчені, ці види хімічних сполук викликають багато розладів, включаючи вроджені дефекти, дисфункцію нирок і печінки, а також всієї системи травлення. Варто пам’ятати, що кишечник лікарі називають другим мозком, тому вживання насиченої токсинами їжі впливає на весь організм.

Тому правильна форма зберігання їжі має вирішальне значення. Висока температура і вологість сприяють появі цвілі. Тому варто частіше ходити по магазинах, ніж накопичувати запаси без можливості їх належного зберігання, щоб зменшити фактори ризику утворення мікотоксинів.

Читайте також: