Лікар назвав унікальні властивості грибів глив: їжте їх для здоров’я серця, мозку та суглобів
Ми знайдемо ці гриби в кожному супермаркеті, але все одно на наших столах вони з’являються рідко. Однак варто дізнатися про їх переваги, щоб змінити свої звички і ввести цей делікатес у своє меню.
Користь грибів глив
Лікар Марек Скочилас розповідає, що гливи є джерелом ерготіонеїну, який є антиоксидантом. Це так званий “вітамін довголіття”. Він здатний благотворно впливати на організм, уповільнювати процеси старіння і покращувати самопочуття.
Ерготіонеїн може знижувати смертність при більшості хронічних захворювань, а також виступати допоміжним засобом при захворюваннях серця та кровоносної системи та діабетичної нефропатії.
Гливи також можуть підтримувати нервову систему хворих на діабет , зменшувати біль і запалення суглобів, а також знижувати ризик атеросклерозу .
Вважається, що гливи також благотворно впливають на імунну систему; деякі дослідження показали, що вони знижують ризик розвитку деяких видів раку, а також вони ефективні для профілактики діабету.
Крім того, Марек Скочилас зазначив, що, згідно з отриманими ним даними, ерготіонеїн може проникати через гематоенцефалічний бар’єр, захищаючи таким чином мозок від вільних радикалів.
Джерело вітамінів та мінералів
Гливи – низькокалорійний продукт. У 100 г грибів міститься всього 40-55 калорій. Та не тільки ця особливість робить їх такими привабливими для поціновувачів дієт. Ці гриби мають багатий біохімічний склад: високі дози цинку, заліза, калію, кальцію, фосфору, вітаміну С, фолієвої кислоти, ніацину, вітамінів B1 і B2.
Гливи містять мало жирів та багато дієтичного волокна: 9.5% денної норми на 100 г продукту. Гриби містять багато рибофлавіну і ніацину. Одна порція продукту покриває більш як 20% добових потреб дорослої людини. Також у гливах багато заліза (7-11%) і калію (12-14%).
Читайте також:
- Соєвий соус: які має поживні властивості та чим може бути небезпечним для здоров’я
- Названо три види вуглеводів, які регулюють рівень цукру в крові