Пантотенова кислота, або вітамін B5: яку функцію виконує в організмі та в яких продуктах міститься
Пантотенова кислота також відома як вітамін B5, має багато цінних для здоров’я властивостей. Він необхідний для здійснення багатьох процесів в організмі, а також допомагає захистити організм від інфекцій і запобігає посивінню волосся.
Що таке пантотенова кислота і які має властивості
Пантотенова кислота є водорозчинним вітаміном. Пантотенову кислоту часто взаємозамінно називають вітаміном В5, хоча насправді вона є його компонентом. Вітамін В5 відноситься до вітамінів групи В.
Пантотенова кислота виконує важливі функції в організмі людини. Вона впливає на білково-жировий обмін і сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Також вона необхіднадля синтезу стероїдних гормонів, в тому числі: кортизолу, естрадіолу, тестостерону і прогестерону, а також нейромедіаторів, наприклад серотоніну і дофаміну. Крім того, пантотенова кислота також бере участь у синтезі вітаміну А і D.
Пантотенова кислота – речовина, необхідна для вироблення антитіл, які захищають організм як від вірусних, так і від бактеріальних інфекцій. Відіграє важливу роль у регенерації шкіри, слизових оболонок і тканин організму в цілому.
Благотворно впливає на загоєння ран, перешкоджає утворенню зморшок і уповільнює наше старіння. Крім того, пантотенова кислота підтримує пігментацію волосся, тому її можна знайти в багатьох косметичних засобах для сивого волосся.
Симптоми дефіциту пантотенової кислоти
Найпоширеніші симптоми дефіциту пантотенової кислоти включають:
- судоми ніг;
- скутість і біль у м’язах і суглобах;
- випадання волосся і облисіння;
- непритомність;
- зміни шкіри, включаючи плями, акне, зміна кольору та лущення шкіри;
- розтріскування шкіри в куточках рота;
- проблеми із зором;
- більша втома і слабкість, ніж зазвичай;
- дратівливість і оніміння;
- розлади сну;
- проблеми з травною системою, такі як діарея, нетравлення і метеоризм;
- зниження імунітету і пов’язані з ним більш часті бактеріальні та вірусні інфекції;
- проблеми з роботою серцево-судинної системи;
- більш тривалий процес загоєння ран.
Дефіцит пантотенової кислоти в основному стосується літніх людей, жінок, які використовують оральні гормональні контрацептиви, людей, які зловживають алкоголем, з різними захворюваннями травної системи. Людям, які інтенсивно займаються фізичними вправами, перевтомлюються та перебувають у стані тривалого стресу, також слід забезпечити достатнє надходження пантотенової кислоти.
Джерела пантотенової кислоти
Пантотенова кислота є поширеним інгредієнтом багатьох харчових продуктів, тому її дефіцит зустрічається рідко. Джерелами пантотенової кислоти є:
- м’ясо, наприклад, курка або печінка;
- жирна риба, наприклад, оселедець або скумбрія;
- молоко та молочні продукти;
- яйця;
- фрукти, наприклад, яблука, апельсини, банани;
- овочі, наприклад, картопля;
- насіння бобових;
- гриби;
- коричневий рис;
- цільнозерновий хліб;
- пивні дріжджі;
- пшеничні висівки;
- горіхи і арахісове масло;
- насіння;
- соя.
Варто додати, що пантотенова кислота дуже чутлива до впливу зовнішніх факторів. Це призводить до її швидкого псування, наприклад, під впливом високої температури або сонячного світла.
Читайте також:
- Ці ознаки вказують на те, що ви їсте багато солі: обмежте її споживання
- В яких продуктах міститься вітамін Е: список від дієтолога