Пантотенова кислота, або вітамін B5: яку функцію виконує в організмі та в яких продуктах міститься

Пантотенова кислота також відома як вітамін B5, має багато цінних для здоров’я властивостей. Він необхідний для здійснення багатьох процесів в організмі, а також допомагає захистити організм від інфекцій і запобігає посивінню волосся.

Що таке пантотенова кислота і які має властивості

Пантотенова кислота є водорозчинним вітаміном. Пантотенову кислоту часто взаємозамінно називають вітаміном В5, хоча насправді вона є його компонентом. Вітамін В5 відноситься до вітамінів групи В.

Пантотенова кислота виконує важливі функції в організмі людини. Вона впливає на білково-жировий обмін і сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Також вона необхіднадля синтезу стероїдних гормонів, в тому числі: кортизолу, естрадіолу, тестостерону і прогестерону, а також нейромедіаторів, наприклад серотоніну і дофаміну. Крім того, пантотенова кислота також бере участь у синтезі вітаміну А і D.

Пантотенова кислота – речовина, необхідна для вироблення антитіл, які захищають організм як від вірусних, так і від бактеріальних інфекцій. Відіграє важливу роль у регенерації шкіри, слизових оболонок і тканин організму в цілому.

Благотворно впливає на загоєння ран, перешкоджає утворенню зморшок і уповільнює наше старіння. Крім того, пантотенова кислота підтримує пігментацію волосся, тому її можна знайти в багатьох косметичних засобах для сивого волосся.

Симптоми дефіциту пантотенової кислоти

Найпоширеніші симптоми дефіциту пантотенової кислоти включають:

  • судоми ніг;
  • скутість і біль у м’язах і суглобах;
  • випадання волосся і облисіння;
  • непритомність;
  • зміни шкіри, включаючи плями, акне, зміна кольору та лущення шкіри;
  • розтріскування шкіри в куточках рота;
  • проблеми із зором;
  • більша втома і слабкість, ніж зазвичай;
  • дратівливість і оніміння;
  • розлади сну;
  • проблеми з травною системою, такі як діарея, нетравлення і метеоризм;
  • зниження імунітету і пов’язані з ним більш часті бактеріальні та вірусні інфекції;
  • проблеми з роботою серцево-судинної системи;
  • більш тривалий процес загоєння ран.

Дефіцит пантотенової кислоти в основному стосується літніх людей, жінок, які використовують оральні гормональні контрацептиви, людей, які зловживають алкоголем, з різними захворюваннями травної системи. Людям, які інтенсивно займаються фізичними вправами, перевтомлюються та перебувають у стані тривалого стресу, також слід забезпечити достатнє надходження пантотенової кислоти.

Джерела пантотенової кислоти

Пантотенова кислота є поширеним інгредієнтом багатьох харчових продуктів, тому її дефіцит зустрічається рідко. Джерелами пантотенової кислоти є:

  • м’ясо, наприклад, курка або печінка;
  • жирна риба, наприклад, оселедець або скумбрія;
  • молоко та молочні продукти;
  • яйця;
  • фрукти, наприклад, яблука, апельсини, банани;
  • овочі, наприклад, картопля;
  • насіння бобових;
  • гриби;
  • коричневий рис;
  • цільнозерновий хліб;
  • пивні дріжджі;
  • пшеничні висівки;
  • горіхи і арахісове масло;
  • насіння;
  • соя.

Варто додати, що пантотенова кислота дуже чутлива до впливу зовнішніх факторів. Це призводить до її швидкого псування, наприклад, під впливом високої температури або сонячного світла.

Читайте також: