Як нарізати цибулю без сліз: про цей метод повинен знати кожен
Неважливо, який сорт цибулі ви виберете – червоний чи білий – їй завжди вдасться вичавити з вас сльози. Їдкий, гострий запах обох видів цибулі не залишає шансів вашим очам, і сльози неминучі. Проте, існує простий метод, який допоможе уникнути цю неприємність.
Чому люди плачуть від цибулі
Ферменти і сірка, які містяться у цибульному соку, змушують летючі сполуки виходити у повітря, що призводить до з’явлення сльози при нарізанні цього овоча, незалежно від його сорту.
Як уникнути сліз під час нарізання цибулі
Під час очищення та нарізання цибулі ключовим є використання дуже гострого ножа. Тупий або іржавий інструмент може ускладнити процес, збільшуючи тиск на овоч, що спричиняє виділення цибулею соку, що містить сірку. Це подразнює очі та викликає сльозотечу та іноді подразнення носа, що може призвести до чхання та проблем з диханням.
Найефективніший спосіб уникнути сліз – перед нарізанням помістіть цибулю у морозильник на приблизно 10 хвилин. Це дозволить змінити структуру цибулі, а летючі сполуки перестануть дратувати очі. Після цього ви зможете швидше та ефективніше нарізати цибулю, а шматочки не розсиплються.
Охолодження у холодильнику може бути недостатнім, тому короткий період у морозильній камері значно полегшить процес.
Як правильно смажити цибулю
Цибулю потрібно нашаткувати дрібними кубиками з однаковими розмірами. Не кидайте її на розігріту сковороду з надмірною кількістю олії, бо це лише призведе до її згоряння. Найкраще розмістіть шматочки цибулі на помірно розігрітій сковороді з достатньою кількістю жиру, щоб трохи покрити їх.
Якщо ви бажаєте мати більш масляний смак цибулі, але боїтеся, що масло швидко підгорить, є один трюк. Додайте трохи соняшникової олії до вершкового масла.
Читайте також:
- Щоденне вживання цибулі: користь чи шкода для організму
- Як визначити, що розчинна кава вже зіпсувалася та не придатна до вживання