Харчування та психічне здоров’я: дієтолог Усика розповіла, як їжа впливає на наше самопочуття
Лікар-дієтолог українського боксера Олександра Усика Катерина Толстікова наголосила на тісному зв’язку між харчуванням і психічним здоров’ям. Вона зазначила, що це вже науково доведений факт.
Зокрема, середземноморська дієта, яка багата на антиоксиданти, поліненасичені жирні кислоти (горіхи, риба, олії), цільнозернові продукти, овочі та фрукти, позитивно впливає на когнітивні функції, особливо у літніх людей. Вітаміни групи B, присутні в такому харчуванні, підтримують роботу нервової системи та мікробіома кишечника.
Інша корисна система – MIND-дієта, яка також покращує мозкову діяльність. Вона акцентує увагу на ягодах темного кольору, біофлавоноїдах, антиціанах, але включає менше риби.
“Що перший стиль харчування, що другий, доведено науковими дослідженнями, що вони покращують когнітивні функції і психічну діяльність людини”, – наголошує лікарка.
Окремо Толстікова підкреслила роль пробіотиків: мікробіом кишечника має прямий вплив на ментальне здоров’я. Однак для досягнення ефекту важливо правильно підбирати штами, дозування та тривалість курсу.
Висновок простий: здорове харчування — це не лише про фігуру, а й про психічну стійкість та ясність розуму.
“Ми маємо коректувати роботу нашого кишківника, коректувати наш мікробіом для того, щоб покращувати наше психічне здоров’я”, – підсумувала Толстікова.
Читайте також:
- Чи справді не можна їсти вночі: відомий тренер розвінчав популярні міфи про нічні перекуси
- Набряки, затримка рідини та жир: відомий тренер пояснив, у чому різниця і що потрібно знати