Ці бобові містять велику кількість білка і клітковини та допоможуть вивести шкідливі речовини з організму
Одна з найвідоміших бобових культур – сочевиця – наповнена різноманітними харчовими цінностями та має чимало оздоровчих властивостей.
Види сочевиці та чим вона корисна
По-перше, це джерело легкозасвоюваного білка, калію і фолієвої кислоти. По-друге, вчені з Інституту репродукції тварин і дослідження харчових продуктів Польської академії наук в Ольштині виявили в ньому дубильні речовини. Це сполуки, які можуть захистити організм від раку, наприклад, уповільнюючи швидкість поділу ракових клітин.
Сочевиця буває чотирьох різних сортів, які відрізняються не тільки кольором:
- жовта – найменш міцний сорт, який може розсипатися при варінні,
- зелена – з ніжним смаком,
- червона – найпростіша у приготуванні,
- чорна – вважається найтвердішим і, до того ж, найздоровішим сортом.
Однак, якщо ми хочемо вибрати найздоровіший варіант, найкраще вибрати паростки сочевиці, які порівняно з вареним насінням містять найбільше вітамінів і мінералів.
Властивості сочевиці
Сочевиця є ідеальною альтернативою тваринному білку. Хоча він не містить незамінних амінокислот, його можна поєднувати з іншими продуктами, які їх забезпечать.
Сочевиця, завдяки низькому вмісту натрію та високому вмісту калію, не тільки підтримує лікування, але й може запобігти гіпертонії. Високий вміст клітковини може бути корисним для зниження рівня «поганого» холестерину, що допоможе регулювати артеріальний тиск.
Вона також містить велику кількість заліза і фолієвої кислоти, які сприяють утворенню еритроцитів і підвищують рівень гемоглобіну.
Кому небажано їсти сочевицю
Незважаючи на те, що 100 грамів сочевиці містять аж 116 калорій, у ній мало жиру та багато клітковини, яка наповнює шлунок. Крім того, результати досліджень підтверджують, що бобові ефективно втамовують голод.
Однак людям з проблемами травної системи слід уникати цього зерна. Сочевиця може викликати метеоризм і надмірне бродіння в кишечнику через олігосахаридів, які вона містить.
Вони погано засвоюються, оскільки людина не виробляє фермент, необхідний для їх повного розщеплення.
Читайте також:
- Топ-7 фруктів, які допоможуть зменшити апетит і втамувати голод
- Насіння кмину: чим корисна ця спеція та кому не слід її вживати