Цей популярний підсолоджувач може викликати тривожні розлади, ще й несе шкоду для майбутніх поколінь

Багато суперечок у дієтології викликають штучні підсолоджувачі. Серед них особливо погану репутацію має аспартам. Останні дослідження виявили, що вживання цієї речовини може викликати тривожні розлади.

Аспартам використовується для підсолоджування продуктів у харчовій промисловості більше 50 років і досі викликає суперечки. Вчені часто перевіряли потенційний вплив цієї сполуки на здоров’я. Останні дослідження показали, що підсолоджувач може спровокувати тривожні розлади. Але це ще не все.

Виявлено побічну дію аспартаму

Група американських вчених з медичного коледжу Університету штату Флорида придивилася до аспартаму ближче. Для цього вона проводила спостереження за тваринами в лабораторних умовах. Протягом 12 тижнів мишам давали воду з цим підсолоджувачем. Його кількість відповідала приблизно 15% максимальної добової дози для людини (6-8 банок дієтичної газованої води). Згідно з визначенням Управління з контролю за продуктами й ліками США (FDA), допустима добова норма споживання аспартаму становить 50 мг/кг.

Під час багатьох випробувань вчені помітили у гризунів дуже сильну тривожну поведінку, яка слабшала лише тоді, коли їм давали заспокійливе. Вони відзначили, що переварений аспартам розпадається на аспарагінову кислоту, фенілаланін і метанол. Ці сполуки сильно впливають на центральну нервову систему.

Споживання підсолоджувача впливає на наступні покоління

Дослідники помітили, що споживання популярного підсолоджувача також вплинуло на два наступних покоління. Вплив аспартаму спричиняє зміни в експресії генів, що підтримують баланс у мигдалині, яка, у свою чергу, регулює реакції тривоги. Про це йдеться в публікації, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Тепер вчені планують провести ще один аналіз, в ході якого перевірять вплив аспартама на пам’ять. Крім того, вони хочуть визначити механізми, відповідальні за ефект цього підсолоджувача, видимий у наступних поколіннях.

Читайте також: