ТОП-7 овочів, які уповільнюють старіння та знімають запалення організму

Хронічне запалення організму сприяє його старінню. Хоча цього процесу неможливо уникнути, його вплив на здоров’я можна пом’якшити за допомогою дієти. Просто додайте в свій раціон трохи овочів – рекомендують дієтологи.

Чим небезпечне запалення організму

Є багато причин хронічного запалення. Це викликано аутоімунними захворюваннями, надмірним вживанням алкоголю, курінням і стресом. Не слід недооцінювати запалення, оскільки з часом воно може призвести до таких серйозних захворювань, як:

  • артрит,
  • хвороба серця,
  • хвороба Альцгеймера,
  • діабет,
  • деякі види раку.

Хронічне запалення організму також прискорює старіння. Однак є продукти, поживні речовини яких можуть допомогти полегшити цю проблему. Найздоровішим вибором є овочі.

Овочі допоможуть

Часник

Часник відомий своїм позитивним впливом на здоров’я. Однією з переваг додавання цього овоча в свій раціон є те, що він допомагає зменшити запалення в організмі. Все це завдяки сіркоорганічним сполукам, якими він багатий.

Морква

Варена чи сира морква сповнена корисних поживних речовин, які можуть допомогти зменшити запалення.

«Вона насичена бета-каротином, каротиноїдом, який організм використовує для створення вітаміну А, а вітамін А може підтримувати здоров’я кісток і шкіри, особливо з віком», — підкреслює  дієтолог Лорен Манакер.

Вітамін А може зменшити запалення та окислювальний стрес в організмі. Це, в свою чергу, позитивно впливає на імунну систему.

Перець

Перець також є овочем, який допоможе зменшити запалення та уповільнити старіння. Це хороше джерело антиоксидантів – вітаміну С і вітаміну А. Крім того, цей овоч також повний клітковини і води.

Картопля

Хоча багато хто вважає картоплю непотрібним овочем в раціоні, вона є продуктом, багатим на такі важливі поживні речовини, як клітковина, калій, вітамін С і вільні радикали. Саме калій допомагає зменшити запалення і біль, особливо у людей, які страждають на ревматоїдний артрит.

«Біла картопля може зменшити запалення, рівень холестерину та артеріальний тиск», – каже експерт Вероніка Рауз, дієтолог.

Брокколі

Одне дослідження, опубліковане в журналі Clinical Nutrition, показало, що паростки брокколі здатні зменшувати запальні маркери, такі як С-реактивний білок. Крім того, брокколі багата антиоксидантами, кальцієм і клітковиною, які сприяють її протизапальним властивостям.

Цибуля

Цибуля, багата калієм і кверцетином, також допоможе зняти запалення. Кверцетин відомий антиоксидант, який може мати корисні властивості для імунної системи та зменшувати маркери запалення. Це також може полегшити неприємні симптоми, пов’язані із запаленням при деяких аутоімунних захворюваннях.

Листові овочі

Зелені листові овочі є чудовим вибором для боротьби із запаленням, оскільки вони багаті антиоксидантами та поліфенолами.

«Такі овочі, як шпинат, капуста, рукола, салат ромен і мангольд, є чудовим джерелом багатьох вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Вони забезпечують організм вітамінами А, С, Е і К, залізом, калієм, кальцієм, магнієм і клітковиною», – підкреслює дієтолог Менді Тайлер.

Включення темно-зелених листових овочів у ваш раціон може допомогти зменшити запалення в організмі та підтримати загальний стан здоров’я.

Читайте також: