Топ-5 продуктів, що покращать роботу вашого кишечника

Здоров’я кишечника відіграє важливу роль у загальному стані нашого організму, включаючи серцево-судинну систему, імунітет, психічне здоров’я, гормональний баланс і підтримку ваги. Відправна точка до забезпечення його оптимальної функції полягає в правильному харчуванні. У цій статті ми розглянемо 5 продуктів, які стимулюють роботу кишківника та покращують мікрібіом.

Мигдаль

Мигдаль містить значну кількість клітковини, яка сприяє стимуляції вироблення бутирату, який є продуктом розщеплення харчових волокон корисними бактеріями в товстій кишці.

Тим не менш, слід зазначити, що в цьому горіху міститься багато жиру, тому варто споживати його в помірних кількостях.

Імбир

Завдяки своїй природній сполуці – гінгеролу, імбір володіє протизапальними властивостями, що допомагає заспокоєнню шлунково-кишкового тракту. Він також може зменшувати відчуття запаморочення, нудоти та печії.

Йогурт

Йогурт є джерелом білка та кальцію, а також пробіотиків, які підтримують збалансований стан мікрофлори кишечника. На думку експертів, краще обрати йогурт, що має живі бактерії та мінімальну кількістю цукру.

Його можна споживати як самостійний продукт або використовувати в смузі, соусах та десертах.

Броколі

Включення в раціон глибоко пігментованих овочів і свіжої листової зелені, які багаті на клітковину та пребіотики, відіграє ключову роль у забезпеченні здоров’я кишечника. Броколі, наприклад, є складним вуглеводом, який насичений клітковиною, вітамінами А, К, залізом та калієм, і може бути корисним для подолання втоми і полегшення проблем з травленням.

Топ-5 продуктів, що покращать роботу вашого кишечника

Малина

За даними дієтологів, малина містить велику кількість вітамінів, поживних речовин та води. Ці складові можуть впливати на склад і різноманітність кишкового мікробіома та сприяти підтримці травного тракту.

Цю ягоду можна вживати як самостійну закуску, додавати до сніданків, салатів або випічки.