Ці продукти можуть викликати біль і запалення суглобів: експерт назвав, що варто виключити зі свого меню

Артритом хворіють жінки і чоловіки незалежно від віку. Якщо ви боретеся з цим захворюванням, здорове харчування та правильний спосіб життя можуть полегшити симптоми. Експерт підказує, чого не можна їсти, щоб не посилити біль у суглобах.

Неправильне харчування – одна з основних причин проблем із суглобами, яка вражає мільйони людей у ​​всьому світі. Людина, яка страждає на артрит, відчуває ряд неприємних симптомів, серед яких: біль, набряк, скутість і обмеження рухливості суглобів. В даний час існує понад 100 видів цього стану, які можуть мати різні форми. Найпоширеніші включають остеопороз, ревматоїдний артрит (РА), системний червоний вовчак, подагру, ювенільний ідіопатичний артрит та артрит після інфекції.

Що не можна їсти, коли болять суглоби

Між тим, здорове і правильно збалансоване харчування є дуже важливим терапевтичним елементом при артриті. Британський тренер зі здорового способу життя Стів Бессант розповів, що є кілька рекомендацій, щоб полегшити біль. Це комплексний підхід до харчування та фізичної активності. Важливу роль тут може зіграти протизапальна дієта, зазначив експерт. На його думку, слід різко скоротити споживання продуктів, багатих прозапальними інгредієнтами. Це:

  • цукор,
  • рафіновані вуглеводи, багаті простими цукрами (наприклад, сухі сніданки, білий хліб, біла паста, газовані напої, чіпси, печиво),
  • оброблена їжа,
  • ненасичені жирні кислоти з «транс» конфігурацією, т. зв гідрогенізовані рослинні олії, які містяться в обробленому м’ясі, твердих сирах, смаженій їжі, печивах і тортах.

– Ці продукти можуть викликати біль і запалення суглобів, тому що вони швидко стають згірклими і окислюються, – пояснив експерт.

Крім того, експерт також рекомендував обмежити продукти, що містять глютен. Для людей, чутливих до глютену, зменшення або виключення зернових, таких як пшениця, ячмінь і жито, також може допомогти полегшити біль у суглобах, додав він.

Ці продукти повинні бути присутніми в меню

Як зазначає Бессант, варто урізноманітнити своє меню продуктами, які відомі своїми протизапальними властивостями і багаті на кальцій, фосфор і білок.

– Куркума, імбир, зелені листові овочі, ягоди, жирна риба (наприклад, лосось і скумбрія), волоські горіхи та насіння льону є прикладами протизапальних продуктів, які можуть підтримувати здоров’я суглобів, – сказав фахівець.

Він також додав, що потрібно включити в свій раціон продукти, багаті антиоксидантами, які можуть допомогти в боротьбі з окислювальним стресом. Їх безцінними джерелами є фрукти та овочі, наприклад, чорниця, апельсини, шпинат, капуста та брокколі.

При появі болю і припухлості в суглобах варто спочатку проконсультуватися з лікарем або фізіотерапевтом.

Читайте також: