Названо найкращі продукти для здоров’я легенів

Риба і морепродукти повинні бути в нашому раціоні. Вони містять речовини, які благотворно впливають на здоров’я легенів і дихальної системи – це “корисні жири”.

Роль омега-3 для організму

Омега-3 жирні кислоти необхідні для підтримки здоров’я, зокрема вони підтримують роботу мозку, мають протизапальні властивості та впливають на настрій. На жаль, організм не може виробляти їх сам, тому їх необхідно набирати з їжею. Найбільше цих кислот містить риба (наприклад, лосось, скумбрія, оселедець і райдужна форель) і морепродукти.

Група американських дослідників з Корнельського університету в Ітаці перевірила в широкомасштабному та тривалому дослідженні, чи правильна кількість омега-3 жирних кислот у раціоні позитивно впливає на здоров’я легенів. У ньому взяли участь понад 15 тисяч осіб. люди, які не скаржилися на проблеми зі здоров’ям.

На початку спостереження дослідники взяли в учасників кров, щоб оцінити їхній рівень омега-3, і перевірили функцію легенів за двома показниками: форсована життєва ємність (FVC) і об’єм форсованого видиху за одну секунду (FEV1). Крім того, також була проведена спірометрія для оцінки об’єму та ємності легень, а також для оцінки адекватності дихання.

Дослідники спостерігали за станом здоров’я учасників протягом семи років, а деякі – до двох десятиліть. На основі своїх даних вони дійшли висновку, що більш високі рівні омега-3 жирних кислот у крові були пов’язані з меншим зниженням функції легенів під час спостереження. Вони також помітили, що люди, які мали більше цих сполук у крові, також мали менше бронхоконстрикції.

Вживання риби корисно для здоров’я легенів

Вчені довели, що омега-3 жирні кислоти впливають на здоров’я легенів, особливо докозагексаєнова кислота (DHA). Найчастіше вона міститься в жирній морській рибі, наприклад, трісці, тунці, сардинах і палтусі.

На наступному етапі спостереження вчені ретельно проаналізували дані 500 тисяч осіб. Цього разу вони перевірили, чи є у цих людей варіант гена, який впливає на концентрацію омега-3 кислот у крові. Вони дійшли того ж висновку, що й раніше. На їхню думку, більш високий рівень омега-3 жирних кислот пов’язаний з кращим здоров’ям легенів.

Згідно з рекомендацією Міністерства сільського господарства США, ви повинні їсти не менше двох порцій риби на тиждень, щоб забезпечити свій організм омега-3 жирними кислотами. Їх також можна знайти в деяких горіхах і рослинних оліях.

Читайте також: