Експерти назвали найкорисніший овоч у світі: він зміцнює серце, піклується про зір і печінку

Ця маленька і незвичайна рослина посіла перше місце в рейтингу найкорисніших овочів у світі. Вона містить більше вітаміну С, ніж цитрусові, і набагато більше калію, ніж помідори. Це крес-салат, він стимулює травлення, зміцнить серце і забезпечить хороший зір.

Користь крес-салату

Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC) назвали крес-салат «найкориснішим овочем у світі». На другому місці опинилася пекінська капуста, а на третьому – мангольд.

Крес-салат представник родини капустяних, вважається скарбницею багатьох корисних поживних речовин. До його складу входить велика кількість вітамінів А, С, Е, К, фолатів і цінних мінералів: цинку, калію , кальцію і заліза.

Крес-салат має виразний, злегка перцевий смак, який компенсується ніжною солодкуватим відтінком. Листя і його насіння їстівні. Він може стати цікавим доповненням до багатьох страв, салатів і бутербродів. Згідно з науковими дослідженнями, їсти крес-салат варто, оскільки він благотворно впливає на здоров’я. Стимулює обмін речовин, має антибактеріальну та протизапальну дію. Крім того, ця рослина містить більше бета-каротину, ніж морква, що сприяє підтримці нормального зору.

Зміцнює серце і захищає від раку

Аналіз, опублікований в American Journal of Clinical Nutrition, показав, що регулярне вживання цієї рослини знижує ризик раку. Як пояснили вчені з Університету Ольстера, крес-салат завдяки великій кількості антиоксидантів допомагає зменшити пошкодження лейкоцитів і захищає від розвитку раку.

Крес-салат містить вітаміни і мінерали, які благотворно впливають на здоров’я серця. Перш за все, він не містить насичених жирів і містить невелику кількість натрію. Ці два фактори важливі при виборі продуктів, які підтримують здоров’я серця, пояснила дієтолог Лорен Манакер. Крім того, крес-салат багатий трьома ключовими мікроелементами: кальцієм, магнієм і калієм.

Дослідники також виявили, що рослина має захисну дію на клітини печінки. У народній медицині крес-салат використовувався як засіб від захворювань печінки та запорів.

Читайте також: