Ця дика рослина містить в 15 разів більше вітаміну С, ніж лимони: варто включити її в свій раціон

Ця рослина, яку часто ігнорують, є безцінним джерелом вітаміну С і великої кількості природних антиоксидантів. Його плоди, повні цілющих властивостей, не тільки стимулюють наш імунітет, але й мають багато застосувань на кухні, даючи нам багато можливостей – від варення до настоянок. Мова йде про шипшину.

Користь шипшини

Дика троянда містить величезну кількість вітаміну С, набагато більше, ніж лимон, але багато хто з нас недооцінюють його. Її можна зустріти по всій Україні, особливо на узліссях. Якщо придивитися ближче, то 100 г шипшини забезпечують до 426 мг природного вітаміну С. Це одне з найбагатших джерел цього вітаміну в світі. Всього 3 невеликих плоди цієї рослини забезпечують нас добовою дозою вітаміну С.

Якщо порівняти дику троянду з лимоном, який вважається багатим джерелом вітаміну С, троянда безперечно виграє. 100 г шипшини забезпечують нас до 2000 мг вітаміну С у порівнянні з 53 мг з тієї ж кількості лимона.

Вітамін С з шипшини складається не тільки з аскорбінової кислоти. Його склад збагачений антиоксидантами та поліфенолами, що робить його ще більш цінним для нашого здоров’я порівняно з вітаміном С із добавок. Ці додаткові інгредієнти підвищують його засвоєння нашим організмом. У порівнянні з популярними добавками вітаміну С шипшина набагато краще. У 100 г шипшини ви знайдете набагато більше вітаміну С, ніж в одній таблетці такої добавки.

Скільки вітаміну С можна знайти в різних продуктах із шипшини:

У 100 г свіжих фруктів міститься 426 мг,100 мл чаю з шипшини – близько 3 мг, 100 г домашнього варення з шипшини – близько 95 мг.

Добова доза вітаміну С становить 75 мг для жінок і 90 мг для чоловіків. Тому для задоволення щоденних потреб вам просто необхідно: з’їсти близько 17 г плодів шипшини, випити 2,5 літра чаю з шипшини, з’їсти 80 г домашнього варення з шипшини.

Оскільки вітамін С чутливий до високої температури, його вміст може зменшуватися під час термічної обробки. Тому варто їсти шипшину в сирому вигляді, незважаючи на те, що для деяких людей її смак може бути занадто кислим. Ви також можете додавати його в різні страви та напої, щоб насолодитися його оздоровчими властивостями.

Читайте також: