Доступні та корисні: що станеться з організмом, якщо регулярно їсти яблука

Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, фрукти та овочі повинні становити основу здорового харчування. Один із таких продуктів – яблука, які не тільки радують своїм смаком, але й багаті на цінні поживні речовини.

Харчові цінності яблук

Яблука є джерелом багатьох цінних поживних речовин, які відіграють важливу роль у багатьох процесах, що відбуваються в нашому організмі. Яблука містять вітаміни, включаючи вітамін С, Е, фолієву кислоту та вітамін В6. Вітамін С є відомим антиоксидантом, який зміцнює імунну систему, а фолієва кислота важлива для здоров’я клітин і нервової тканини.

Яблука містять такі мінерали, як калій, кальцій, магній, марганець і мідь. Калій допомагає регулювати артеріальний тиск, а кальцій підтримує здоров’я кісток.

Також яблука багаті харчовими волокнами, які благотворно впливають на травлення, підтримують здорову масу тіла та регулюють рівень цукру в крові.

А ще містять поліфеноли. Ці біологічно активні речовини мають сильні антиоксидантні властивості, допомагають захистити організм від пошкодження вільними радикалами.

Користь для здоров’я

Вживання яблук може сприяти профілактиці багатьох захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, діабет і деякі види раку. Однак користь яблук для здоров’я не обмежується цими умовами.

Вітамін С, що міститься в яблуках, підтримує імунну систему, допомагаючи організму боротися з інфекціями. Такі поживні речовини, як фолієва кислота та вітамін В6, відіграють ключову роль у здоровому функціонуванні нервової системи. Вживання яблук також благотворно впливає на мікрофлору кишечника, що може сприяти кращому травленню та загальному здоров’ю травної системи.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щоденне споживання фруктів має становити не менше 400 г, з яких не менше ¼ цієї кількості мають становити фрукти. Яблука – відмінний вибір, щоб урізноманітнити свій раціон і забезпечити організм цінними інгредієнтами.

Чи можна їсти яблука ввечері

Існує думка, що через вміст простих цукрів фрукти, в тому числі яблука, не можна їсти ввечері. Однак для здорових людей немає наукових доказів, які підтверджують такі обмеження. Фрукти можна їсти в будь-який час доби. Людям з цукровим діабетом, однак, слід контролювати кількість споживаних фруктів, але повністю виключати яблука зі свого раціону немає необхідності. Яблука мають низький глікемічний індекс, а значить, не викликають різкого підвищення рівня глюкози в крові.

Скільки калорій в яблуці

Яблука є низькокалорійними фруктами, і одне яблуко забезпечує лише близько 50-80 ккал. У той же час вони багаті харчовими волокнами, завдяки чому вони відчувають ситість, що може допомогти контролювати вагу тіла.

Наукові дослідження показують, що вживання рекомендованої кількості фруктів може допомогти запобігти діабету. Яблука, завдяки своєму низькому глікемічному індексу та наявності клітковини та антиоксидантних речовин, можуть сприятливо впливати на рівень цукру в крові та покращувати чутливість до інсуліну.

Яблука і кровоносна система

Регулярне вживання яблук може принести користь здоров’ю вашого серця та кровоносної системи. Поліфеноли, які вони містять, допомагають зменшити окислювальний стрес, знизити артеріальний тиск і підвищити рівень ліпідів у крові.

Незважаючи на те, що яблука корисні, не кожен може їсти їх без проблем. У людей з алергією на пилок берези може виникнути перехресна алергія на яблука. Після вживання яблук можуть з’явитися такі симптоми оральної алергії, як свербіж у роті і горлі, ангіоневротичний набряк і захриплість.

Яблука бувають різних сортів, які відрізняються за смаком, формою, кольором і розміром. Вибір сорту залежить від індивідуальних уподобань і кулінарного використання. Деякі сорти солодші і їх краще їсти в сирому вигляді, а інші більш кислі і ідеально підходять для приготування.

Читайте також: