Цей гострий коренеплід багатий на вітамін С та покращує травлення: їжте його не тільки на свята

Протягом багатьох років проводилися дослідження, які свідчать про те, що хрін може мати протиракові властивості, він благотворно впливає на печінку та стимулює виділення травних соків, незамінний при розладі травлення (диспепсії) і захищає нас від харчових отруєнь.

Корінь хрону – як вибрати найкращий

Щоб сповна використати силу хрону, краще купити його корінь і натерти самостійно. Найкращі овочі товщиною близько 2,5 см і довжиною 25 см.

Свіжий, здоровий коренеплід на розрізі білий. Найкраще їсти його відразу після натирання. Підкислюйте не оцтом, а лимонним соком, щоб не втратити вітамін С.

Можна трохи пом’якшити гострий смак хрону, заливши його окропом. Однак варити корінь не варто, оскільки він втратить свої цінні властивості.

Корисні властивості хрону

Ми не їмо хрін у великих кількостях, тому нестачу вітамінів і мінералів він суттєво не компенсує. Однак варто зазначити, що він містить більше вітаміну С, ніж лимон. Також у ньому багато вітамінів групи В, вітаміну А, калію, сірки, кальцію та заліза.

Лідером клітковини є хрін. Це одна з причин, чому він покращує наше травлення.

Не забувайте їсти хрін при застуді. Це зігріваюча спеція, яка стимулює кровообіг. В результаті це активує нашу імунну систему, а також сприяє потовиділенню. Ефірні масла, що містяться в хроні, сприяють швидшому очищенню дихальних шляхів від залишків виділень.

Кому не бажано їсти хрін

Чого забагато не здорово. Навіть у людей, які не мають особливих проблем зі здоров’ям, надмірне вживання хрону може пошкодити слизові оболонки травної системи. Навіть невелика кількість овоча може нашкодити людям із захворюваннями нирок і печінки, запаленнями шлунково-кишкового тракту.

Тому вживайте хрін профілактично від багатьох захворювань, але не обов’язково в лікувальних цілях. Якщо вам рекомендована легкозасвоювана дієта, хрін краще не вживати.

Читайте також: