Вчені назвали продукт, який уповільнює старіння і покращує роботу мозку

Вчені виявили, що найкориснішим напоєм для літніх людей є молоко. Дослідження показали, що його регулярне вживання сприяє активації мозкової діяльності, поліпшенню когнітивних функцій і сповільнює процеси старіння. Пояснюємо, чому важливо регулярно пити молоко, особливо людям похилого віку, яка користь воно несе, і кому варто утриматися від його споживання.

Користь молока для літних людей

Дослідження вчених показало, що молоко має значну користь для людей похилого віку, особливо для мозку. Науковці зібрали шістдесят людей похилого віку і розділили їх на дві групи для проведення експерименту. Перша група мусила щоденно споживати молоко, в той час як друга група могла робити це на власний розсуд.

Після завершення експерименту всі учасники були піддані скануванню головного мозку. Результати показали, що ті, хто щоденно пили молоко, виявили найвищий рівень мозкової активності.

Вчені виявили, що під впливом кишкових бактерій з молока утворюється глутатіон – речовина, яка допомагає уповільнити вікові зміни та запобігає захворюванням головного мозку. Тому, підтримуючи високу концентрацію глутатіону в організмі, можна підвищити розумову активність, знизити ризики втрати пам’яті, деменції та хвороби Альцгеймера.

Яка ще користь молока для людини:

  • Зміцнює кістки. Молоко, багате на кальцій, вітамін D, фосфор та білок, сприяє зміцненню зубів, кісток, нігтів і волосся, запобігаючи їхній крихкості. Дослідження показують, що молоко може зменшувати запальні процеси в організмі.
  • Контроль ваги. Молоко є чудовим помічником у процесі схуднення. Завдяки високому вмісту білка, воно насичує організм без збільшення ваги. Включивши молоко до щоденного раціону, можна швидше спалювати жирову тканину, зберігаючи м’язову масу.
  • Зміцнює серце. Калій, що міститься в молоці, допомагає знизити ризик інсульту, нормалізувати кров’яний тиск та покращити еластичність судин при регулярному вживанні.
  • Знижує ризик деменції. Дослідження 2021 року довели, що молоко позитивно впливає на когнітивні функції літніх людей, допомагаючи нівелювати старечі хвороби мозку.
  • Підтримує імунітет. Вітаміни групи В, А та рибофлавін, що містяться в молоці, покращують захисні функції організму, захищаючи від вірусних захворювань та запалень.
  • Зміцнює нервову систему та покращує настрій. Амінокислоти в молочних продуктах покращують роботу нервової системи, захищаючи від стресу та перенапруження. Лікарі рекомендують випивати склянку молока перед сном для заспокоєння і швидкого засинання.

Кому варто утриматися від споживання молока

Існують деякі обставини, коли споживання молока та молочних продуктів не рекомендується:

  1. Нестерпність лактози. Людям з цією нестерпністю не слід споживати молоко та інші молочні продукти. Цей стан поширений серед 5-10% європейського населення і до 80% населення країн Східної Азії, Південної Америки та Африки.
  2. Нестерпність козеїну. Цей білок може спровокувати розвиток діабету І типу, тому його при наявності у крові краще уникати.
  3. Порушення метаболізму галактози, що може виникнути під час розщеплення молочних цукрів.
  4. Спадкове захворювання – галактоземія. У разі наявності цього захворювання вживання молока може сприяти появі катаракти та артриту.
  5. Присутність інфекційних захворювань у активній фазі.
  6. Схильність до атеросклерозу або порушення метаболізму амінокислот.

Ці умови можуть викликати негативні реакції організму при споживанні молочних продуктів, тому важливо бути обережним і уникати таких продуктів у вищезгаданих випадках.

Читайте також: