Лікар назвав 6 змін в харчуванні, які допоможуть продовжити життя

Кожен, хто хоче прожити довге і здорове життя, повинен звертати увагу на те, що потрапляє на його тарілку. А як ми знаємо, організм, який добре харчується, має велику кількість енергії та ресурсів для зміцнення імунної системи. Лікар підказує, які зміни в харчуванні можуть продовжити життя на 13 років.

6 змін, які потрібно внести в свій раціон

Запорукою довгого життя в здоров’ї та щасті є корисні звички, тобто регулярна фізична активність, відмова від стимуляторів, турбота про сон, і найголовніше – правильно збалансоване харчування. Американський пластичний хірург доктор Ентоні Юн розповів, що внесення шести змін до дієти дає шанс продовжити життя на 13 років.

1. Їжте більше цільного зерна

Лікар зазначив, що найважливішою модифікацією дієти, яка потенційно може продовжити життя, є вживання більше цільнозернових продуктів, таких як гречка, вівсянка та коричневий рис. Варто дотягнутися до них, тому що вони можуть знизити рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ) і загального холестерину. Це пов’язано з вмістом клітковини, особливо розчинної, яка благотворно впливає на зниження фракції ЛПНЩ.

2. Їжте більше бобових

Здорове меню обов’язково повинно включати бобові, серед яких: квасоля, горох і сочевиця. Оскільки вони є чудовим джерелом білка та клітковини. Доктор Юн представив переваги, посилаючись на наукові публікації 2015 та 2021 років. Згідно з аналізами, заміна 50 грамів обробленого м’яса бобовими на день означає приблизно 20 відсотків менший ризик розвитку діабету 2 типу .

Крім того, вживання щоденної порції бобових може знизити рівень холестерину ЛПНЩ, артеріальний тиск і знизити ризик серцевих захворювань. Це також покращує кишковий транзит, підвищує відчуття ситості та може допомогти підтримувати належну вагу.

3. Менше червоного м’яса та м’ясних продуктів

Експерт рекомендує, щоб у «дієті для довгого життя» щоденне споживання червоного м’яса та м’ясних продуктів (включаючи бекон і ковбаси) обмежувалося до 70 г. Хоча червоне м’ясо забезпечує організм кількома важливими поживними речовинами – білком, вітамінами та мінералами – однак, якщо споживати їх у надлишку, це може збільшити ризик раку товстої кишки .

4. Не забувайте про горіхи та інше

Вживання горіхів і насіння (наприклад, чіа, насіння соняшнику) може допомогти контролювати вагу, а також позитивно впливає на зниження «поганого» холестерину. В одному дослідженні брали участь жінки з метаболічним синдромом, які їли суміш волоських, арахісу та кедрових горіхів (30 г) щодня протягом шести тижнів. Як виявилося, ця зміна в їхньому раціоні істотно знизила рівень загального холестерину.

5. Вибирайте більше риби

На жаль, рибу ми їмо дуже мало і дуже рідко. І це помилка, адже вони корисні для здоров’я і варті того, щоб включити їх у свій раціон. Крім вітамінів і мінералів, риба містить омега-3 жирні кислоти , які необхідні для нормального функціонування організму. Крім того, риба має багато потенційних переваг для здоров’я серцево-судинної системи. Регулярне споживання однієї чи кількох порцій на тиждень може знизити ризик виникнення серцевих захворювань.

6. Виключіть зі свого меню солодкі напої

Часте вживання солодких напоїв сприяє збільшенню ваги, ожирінню, діабету 2 типу та хворобам серця. Вони лише забезпечують організм «порожніми калоріями», що в свою чергу порушує ліпідний профіль. Як наслідок, це призводить до підвищення рівня холестерину, особливо фракції ЛПНЩ.

Читайте також: