Природні пробіотики: яку роль виконують в організмі та в яких продуктах містяться

Назва пробіотиків походить від грецького слова «pro bios», що означає «для життя». Це пов’язано з їх визначенням, яке говорить, що пробіотики – це живі штами пробіотичних бактерій, які спеціально відібрані та підібрані відповідно до потреб нашого організму, щоб вони могли бути частиною природної мікрофлори кишечника.

Завдяки цьому вони благотворно впливають на здоров’я – звичайно, тільки якщо ми дозуємо їх у правильних кількостях.

Роль пробіотиків в організмі

Найпопулярнішими пробіотиками є бактерії роду Bifidobacterium і Lactobacillus, які виробляють молочну кислоту.

Такі пробіотичні бактерії населяють наш травний тракт і виконують багато важливих функцій. Одним з них є синтез вітамінів групи В і вітаміну К. Вони також захищають нас від хвороботворних бактерій, тим самим зміцнюючи наш імунітет. Вони також допомагають розщеплювати неперетравлені поживні речовини та нейтралізувати токсини. Через безліч позитивних функцій, які вони виконують, варто включити їх у свій раціон.

Джерела пробіотиків

Споживання пробіотиків дуже корисне – ми зміцнимо свій імунітет і підтримаємо процес схуднення. Тому варто змінювати склад кишкової мікрофлори за допомогою відповідної дієти чи добавок – найкращим буде поєднання обох методів, адже ми не завжди знаходимо в їжі потрібні штами бактерій.
У нашому меню повинні бути присутніми кисломолочні продукти, наприклад, кефір, пахта, йогурти, збагачені живими бактеріальними культурами (найкраще шукати продукти, на упаковці яких вказано відповідний штам, наприклад, Lactobacillus GG), а також квашені продукти, наприклад, огірки та капуста.

Читайте також: