Як приготувати вівсянку, щоб вона була максимально корисною: поради дієтологині

Вівсянка – популярний інгредієнт для здорового сніданку. Вона може допомогти травленню, але в той же час може викликати здуття. Отже, як тоді приготувати вівсянку, щоб вона була корисною? Про це розповіла дієтологиня Кароліна Топольська.

Користь вівсянки

Вівсянка містить безліч вітамінів та мінералів, таких як залізо, магній, цинк, селен, вітаміни групи B, а також кальцій і калій. Ці поживні речовини необхідні для підтримки здорового функціонування організму.

Вівсяна крупа багата на поліфенольні антиоксиданти, які мають протизапальні властивості. Ці антиоксиданти борються з вільними радикалами, що уповільнює старіння та знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту та ожиріння.

Вівсяна каша на сніданок насичує організм, тому ви не будете хотіти їсти щось до обіду. Таким чином, вівсянка допомагає тим, хто слідкує за своєю фігурою та уникати переїдання.

Як краще готувати

Вівсяні пластівці найкраще піддавати термічній обробці. Це не завжди обов’язково, але після вживання сирого продукту можуть виникнути проблеми з травною системою. У цьому випадку спостерігайте за своїм тілом. Також варто знати, що 100 г сирої вівсянки містить приблизно 379 ккал, 13,2 г білка, 6,52 г жиру, 67,7 г вуглеводів і 10,1 г харчових волокон.

Вівсяні пластівці бажано варити недовго, враховуючи різницю в часі варіння. Цільнозернові вівсяні пластівці слід варити трохи довше, порівняно з пластівцями швидкого приготування, які готуються швидше, зазвичай протягом декількох хвилин. Час приготування може змінюватися в залежності від продукту і температури води або молока, які використовуються для приготування. Для порівняння, в 100 г вареного продукту міститься приблизно 71 ккал, 2,54 г білка, 1,52 г жиру, 12 г вуглеводів і 1,7 г харчових волокон.

Якщо ми хочемо скласти здорову тарілку, варто вживати попередньо відварену вівсянку з білком і жиром. Прикладом може служити натуральний йогурт з вівсяними пластівцями, мигдалем і чорницею або вівсянка на молоці з волоськими горіхами і малиною.

Читайте також: