Цей напій може бути небезпечним: експерти попереджають про ризики його вживання у великих кількостях

Багато разів ми чули, що солодка газована вода шкідлива, проте вона не єдиний “злочинець” серед напоїв. Існує ще один тип напоїв, який, хоч і вважається корисним, насправді не сприяє схудненню. Йдеться про фруктові соки.

Звісно, говорити, що фруктовий сік – це погано, несправедливо. З одного боку, соки містять багато доданого цукру, що робить їх висококалорійними, але, з іншого боку, вони також багаті на вітаміни. Тож, чи варто споживати ці напої, чи краще утриматися?

Чим шкідливе надмірне споживання соку

Надмірне споживання фруктового соку має свої наслідки.

“Фактично, фруктовий сік складається переважно з води, цукру, вітамінів та мінералів. Під час виробництва соку з фруктів відокремлюється вся клітковина, яка допомагає контролювати рівень цукру в крові та сприяє відчуттю ситості після їжі. Відсутність клітковини та високий вміст цукру роблять фруктовий сік висококалорійним напоєм, який можна випити у великих кількостях навіть непомітно для себе”, — каже дієтологиня Джамі Циммерман.

З часом надмірне споживання соку може призвести до збільшення ваги. Але це лише одна сторона медалі. Люди з діабетом або іншими захворюваннями, пов’язаними з рівнем цукру в крові, повинні бути обережними з цим напоєм і звернутися до лікаря для консультації.

За словами Циммерман, якщо вживати фруктовий сік окремо від їжі, це може призвести до швидкого зростання рівня цукру в крові, а потім до його стрімкого зниження. Це може викликати посилення голоду та втоми через те, що цукор швидко засвоюється організмом.

Чим корисний фруктовий сік

Незважаючи на відсутність клітковини, яка присутня у цілих фруктах, фруктові соки все ж багаті на інші корисні речовини. Як стверджує Циммерман, сік може бути значним джерелом вітамінів А і C, калію та інших мікроелементів, залежно від того, як саме він приготовлений і чи додатково збагачений поживними речовинами. Крім того, завдяки вмісту води, сік допомагає організму забезпечити себе рідиною.

Які соки найкорисніші для здоров’я

“Томатний сік, як правило, містить менше цукру, ніж солодкі фруктові соки. Проте, варто звертати увагу на інші складові, зокрема на кількість солі. Корисний також зелений сік, який зазвичай виготовляють із кабачків, шпинату, огірків та капусти. Він містить менше цукру”,  — зауважує докторка Мелані Р. Джей, доцентка Школи медицини Нью-Йоркського університету.

Для того, щоб зробити осмислений вибір, Циммерман закликає не просто перевіряти загальну кількість цукру, але й звертати увагу на “доданий цукор”, який часто вказаний на етикетках харчових продуктів.

“Фруктовий сік вже має природно солодкий смак, тому додавши до нього ще цукору, ви отримаєте більше калорій, без ніякої додаткової поживної цінності”, — каже експертка.

Чому не варто повністю відмовлятися від соків

Хоча фахівці з харчування не рекомендують сік як основне джерело рідини, вони згодні, що в певних випадках він може бути замінником інших напоїв. Як відзначила Мелані Р. Джей, сік “безумовно краще, ніж солодка газована вода”.

У деяких ситуаціях соки можуть бути зручним джерелом поживних речовин, особливо для тих, хто не споживає достатню кількість овочів та фруктів у їхньому первісному вигляді.

Скільки соку можна пити на день

Щодо кількості соку, що можна випити на день, експерти рекомендують мінімізувати споживання до однієї порції (приблизно 30 мл). Також варто шукати способи насолодитися соками, які містять більше клітковини, наприклад, готувати смузі вдома.

Якщо ви п’єте сік для того, щоб втамувати спрагу, докторка Джей радить поступово перевчити себе.

“Розбавляйте сік водою, поступово збільшуючи співвідношення води до соку. Це допоможе звикнути до меншої концентрації цукру в напої”,  — зазначає докторка.

Читайте також: