Овочевий сік з антимікробною дією: вчені рекомендують додати його до вашого раціону

Популярність томатів у всьому світі неможливо переоцінити: вони не лише смачні та універсальні, а й корисні, що нікого не залишає байдужим. Проте науковці постійно виявляють все нові й нові докази на користь того, що нам слід споживати більше овочів загалом, а зокрема помідорів.

Наприклад, відомо, що помідори мають властивості антиоксидантів, проте їх антимікробні властивості досить мало вивчені. Тому у новому дослідженні вчені з Корнелльського університету досліджували антимікробні властивості томатного соку, а також антимікробні пептиди, отримані з помідорів.

Користь томатного соку

Помідори є джерелом багатьох корисних речовин, включаючи лікопін, поліфеноли та різні вітаміни.

«Одним з головних аспектів нашого дослідження було визначення того, чи може томатний сік боротися з кишковими патогенами, такими як сальмонела тифу, і які саме складові цього соку відповідають за його антимікробні властивості», – пояснила старша авторка дослідження, докторка Чонмін Сонг.

У ході лабораторних експериментів доктор Сонг та її колеги підтвердили, що томатний сік здатний знищувати Salmonella Typhi. Вони проаналізували геном помідорів, щоб виявити антимікробні пептиди, що брали участь у цьому процесі, і виділили два пептиди, що ефективно борються з цією бактерією.

Далі дослідники оцінили ефективність томатного соку проти інших кишкових патогенів, які можуть нашкодити здоров’ю людини. Виявилося, що ці антимікробні пептиди також успішно подолали інші бактерії, руйнуючи їхні захисні бар’єри.

“Наше дослідження підтверджує, що помідори та томатний сік можуть бути ефективними проти кишкових бактерій, таких як сальмонела”, – підкреслила доктор Сонг.

Тому включення томатного соку в раціон може бути відмінною ідеєю для підтримки здоров’я шлунково-кишкової системи. Оскільки сальмонела часто міститься в сирих яйцях, м’ясі та рибі, вживання томатного соку разом із цими продуктами може бути особливо корисним.

Читайте також: