Що таке холін і чому він так необхідний нашому організму

Холін – одна з найважливіших вітамінних сполук в організмі людини. Наш організм здатний сам синтезувати його в печінці, але для забезпечення здорового і збалансованого харчування необхідно його доповнення.

Що таке холін

Холін – це органічна сполука, яка в природному середовищі має білий колір. Його характерною особливістю є здатність вбирати вологу і воду, завдяки чому він дуже легко розчиняється. Холін в організмі людини присутній у вигляді фосфоліпідних сполук і в невеликих кількостях синтезується в печінці.

Однак холіну, що виробляється в печінці, недостатньо для задоволення добової потреби. З цієї причини необхідна дієта, багата холіном, а в крайніх випадках – добавки холіну у формі таблеток.

Інша назва холіну – вітамін В4, але тепер його називають речовиною, похідною від вітамінів. Ця сполука найкраще поєднується з вітамінами B9 і B12 , а це означає, що найкраще вибирати продукти, що містять усі три сполуки.

Властивості холіну

Наявність холіну необхідна для забезпечення нормальної роботи внутрішніх органів і функціонування нервової системи. Крім того, холін відповідає за правильне управління жирами та їх розщеплення. Він є попередником ацетилхоліну, важливого нейромедіатора, дефіцит якого може бути першим кроком у розвитку хвороби Альцгеймера.

Холін також важливий під час вагітності, тому жінкам слід подбати про його доповнення в цей період.

Також він необхідний для правильного проходження багатьох процесів, тому його відповідна кількість дуже важлива. Ефекти холіну включають:

  • вплив на формування клітинних структур і збереження їх у незмінному стані;
  • участь у роботі м’язів і контроль цієї роботи;
  • вплив на підтримку належних функцій дихання;
  • підтримка серця і всієї судинної системи;
  • важливий елемент у функціонуванні печінки, що можливо завдяки підтримці печінкових структур у належному вигляді;
  • запобігання жирової хвороби печінки, яка може призвести до серйозних захворювань печінки;
  • вплив на правильне функціонування ліпідного обміну;
  • поліпшення функціонування нервової системи, в основному довготривалої пам’яті;
  • попередження розвитку психічних захворювань, у тому числі тривожного неврозу;
  • зниження розвитку вікових захворювань, тобто деменції, деменції та хвороби Альцгеймера.

Щоб забезпечити організм людини необхідною кількістю холіну, достатньо здорового, добре збалансованого харчування. Якщо виникає дефіцит, часто достатньо змінити дієту та додати до раціону продукти, багаті холіном, або ввести добавку холіну.

Дефіцит холіну

Дефіцит холіну має серйозні наслідки для організму людини. В результаті надто низького надходження холіну порушується функціонування всього організму. З’являються психічні розлади і проблеми, наприклад, тривожні розлади. Крім того, спостерігаються хронічні головні болі і проблеми з дефекацією.

Найважливішим наслідком дефіциту холіну в крові є дисфункція печінки внаслідок ожиріння. Це може призвести до розвитку хронічних захворювань печінки та ослаблення її функції.

Джерела холіну

Як вже було сказано, холін виробляється в організмі людини в невеликих кількостях. Однак кількість холіну недостатня і не покриває добової потреби в холіні. Однак ви можете легко отримати його з їжею. Джерелами холіну є:

  • яйця курячі;
  • різні горіхи;
  • капуста;
  • нут і сочевиця;
  • висівки;
  • якісне червоне м’ясо;
  • горох і соєві боби.

При виявленні дефіциту холіну варто ввести в раціон перераховані вище продукти, а при необхідності також доповнити їх.

Читайте також: