Рання полуниця з полиць супермаркетів: експерти попереджають про небезпеку

Червона, смачна на вигляд полуниця, як і щороку в цей час, заповнює полиці магазинів. Однак варто пам’ятати, що у випадку з імпортованими ранніми плодами, список токсичних пестицидів надзвичайно довгий. У виробництві полуниці використовуються особливо фунгіциди, які можуть бути небезпечними для нашого здоров’я.

Обережно, рання полуниця!

Вона смачна, низькокалорійна і, за умови вирощування на сонці, містить багато цінних антиоксидантів. Полуниця є одним із найпопулярніших фруктів. Однак не завжди її вживання в їжу корисно для здоров’я. Особливо обережними слід бути з ранньою полуницею, привезеною в магазини з теплих країн.

Минулого року німецький портал Öko-Test, який тестує продукти харчування, протестував деякі партії полуниці, зокрема з Іспанії. Результати тесту виявилися жахливими: полуниця часто забруднена токсичними пестицидами.

Хімічні засоби захисту рослин використовуються як для вирощування фруктів, так і для транспортування на далекі відстані, які полуниця, як ніжний плід, не витримала б у звичайних умовах.

Результати тесту “Пестицидний коктейль”

Дослідження, проведене Öko-Test, стосувалося 14 упаковок полуниці, 13 з яких були імпортовані з Іспанії та одна партія з Єгипту. За словами експертів, більшість партій містили справжній “коктейль пестицидів”. Вісім партій позначено як забруднені пестицидами.

У полуниці виявлено багато небезпечних для здоров’я речовин у кількості, що перевищує норми. Серед них: фунгіциди, етірімол і бупірімат, цифлуметофен та інсектицид із діючою речовиною спіносад.

Всі вони борються з грибками і шкідниками в культурах рослин. Проте деякі з них, наприклад, бупіримат і цифлуметофен класифікуються як канцерогенні.

Лише дві партії полуниці, перевірені німецькими дослідниками, отримали оцінку “добре”. Підсумовуючи дослідження, вчені порадили споживачам чекати місцевої полуниці замість того, щоб купувати фрукти, забруднені пестицидами.

Читайте також: