Чи можна їсти копченості: дієтологиня розповіла про найкорисніші м’ясні нарізки

М’ясна нарізка відіграє важливу роль в українській кухні, будучи популярним інгредієнтом багатьох страв. Але чи корисні копченості, і які краще обирати, розповіла дієтологиня Кароліна Топольська.

Вплив копченостей на організм

“Копченості, звичайно, не є продуктами, які необхідні в щоденному меню. Однак, якщо ми ведемо здоровий спосіб життя, включаючи правильне харчування та фізичну активність, періодичне вживання таких продуктів не позначиться негативно на нашому здоров’ї. Не забувайте їсти їх у міру та вибирати якісні продукти”, – наголосила дієтологиня.

Варто знати, що вживання копченостей не рекомендується під час деяких дієт, наприклад, легкозасвоюваної. Людям, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом або інші супутні захворювання, необхідно проконсультуватися з фахівцем.
Справа в тому, що в магазинних копченостях міститься велика кількість солі, жиру і штучних добавок. У цьому випадку дуже важливо правильно підібрати продукт високої якості і з хорошим поживним складом.

Які копченості обрати

Незважаючи на все, м’ясна нарізка є хорошим джерелом білка та деяких поживних речовин, таких як вітамін B12. До найкорисніших видів м’яса відноситься нежирне м’ясо, наприклад курка або індичка.

При самостійному копченні м’яса варто правильно підготуватися. Важливим фактором також буде вибір правильного типу деревини та забезпечення правильної «приправи» м’яса. Вживання непрофесійно приготованого м’яса може мати негативні наслідки.
Також варто пам’ятати про питання, пов’язані з димом і речовинами, які в ньому містяться. Наприклад, присутні поліциклічні ароматичні вуглеводні та нітрозаміни, які є канцерогенними.

До найздоровіших кулінарних прийомів відносяться: відварювання у воді, приготування на пару і тушкування або запікання без попереднього смаження.

Читайте також: