Дієта OMAD: що це таке, як працює та кому підходить цей вид голодування

З урахуванням широкого розмаїття дієт, які стали неодмінною частиною життя багатьох людей, важливо розуміти їх переваги та недоліки. Останнім часом дедалі більшу популярність набуває так зване інтервальне голодування, коли прийом їжі обмежений конкретним інтервалом часу, наприклад, 16:8 або 14:10.

Один із варіантів цих дієт – дієта OMAD, що скорочено від “Один прийом їжі на день” (англ. One Meal A Day). При цьому людина споживає їжу лише один раз протягом 24 годин та голодує протягом решти часу. Зазвичай це передбачає споживання всіх необхідних калорій за добу протягом одного прийому, часто протягом однієї години.

Ця дієта вважається однією з кращих для прискорення метаболізму, але водночас вона і однією з найекстремальніших. Розповідаємо, кому варто утриматися від експериментів з цією дієтою, і на що варто звернути увагу, якщо ви вирішили її спробувати.

Як дотримуватися дієти OMAD

Дієта пропонує ось такий графік на 7 днів:

  • День 1. Режим інтервального голодування 16:8. Споживайте їжу 2-3 рази протягом 8 годин і голодуйте 16 годин.
  • День 2. 23 години голодування і 1 година їжі.
  • День 3. Режим 16:8.
  • День 4. 23 години голодування і 1 година їжі.
  • День 5. Режим 16:8.
  • День 6. Режим 16:8.
  • День 7. 23 години голодування і 1 година їжі.

Ця програма передбачає чергування періодів інтервального голодування зі споживанням їжі протягом однієї години із 23-годинними періодами голодування.

Переваги та недоліки дієти OMAD

За словами дієтологів Дієта OMAD може бути корисною для тих, хто прагне схуднути чи покращити обмін речовин, оскільки її впровадження може призвести до обмеження калорій та потенційних переваг, таких як підвищена чутливість до інсуліну та зменшення жиру. Також вона спрощує планування їжі, що особливо корисно при напруженому графіку.

Проте ця дієта вимагає уважного контролю, щоб переконатися, що прийом їжі один раз на добу є збалансованим та поживним. Необхідна також адекватна гідратація, і важливо слідкувати за реакцією організму, щоб безпечно приймати такий режим харчування.

Важливо зазначити, що безпека дієти залежить від індивідуальних особливостей кожної людини. Неналежне використання дієти OMAD може призвести до дефіциту поживних речовин, тому необхідно уважно планувати раціон. Особливо важливо перед початком такої дієти проконсультуватися з медичним фахівцем, особливо якщо є проблеми зі здоров’ям, такі як діабет чи харчові розлади.

Експерти з харчування підкреслюють, що важливо включати до раціону дієти OMAD продукти, багаті на поживні речовини, і слухати сигнали голоду та ситості свого організму. Можливо, також знадобиться поступова адаптація до нового режиму харчування, щоб зменшити побічні ефекти, такі як голод, втома або дискомфорт у шлунку.

Читайте також: