Як схуднути за допомогою простого, але наукового методу: переваги дієти з дефіцитом калорій

Дотримання дієти та виконання фізичних вправ – це запорука успішного схуднення, будь то скидання кількох кілограмів чи прагнення до досконалої пляжної фігури. Для досягнення дефіциту калорій, що є ключовим фактором у спалюванні жиру, важливо поєднувати зменшення обсягу їжі з підвищенням фізичної активності.

Відчуваючи дефіцит калорій, організм змушений використовувати жир як джерело енергії. Чим більший дефіцит, тим швидше відбувається процес схуднення. Проте, багато людей обирають для схуднення жорсткі дієти або голодування, що негативно впливає на здоров’я й роботу внутрішніх органів.

Отже, якщо ви новачок у дієтах або хочете швидко схуднути, давайте спочатку визначимо, що таке дефіцит калорій і які переваги має дієта з дефіцитом калорій.

Що означає дефіцит калорій

Калорії – це міра енергії. Простіше кажучи, це те, скільки енергії людина отримує з їжі та напоїв, яка потрібна для здійснення повсякденних дій та внутрішніх процесів організму. Але кількість споживаних калорій залежить від віку, статі, цілей і рівня активності кожної особи. Оптимальний рівень калорій – це база; рекомендується споживати їх не менше, ніж потрібно для підтримки здорового способу життя. Рівень вище або нижче базової кількості калорій залежить від цілей конкретної людини.

Наприклад, якщо ваша норма калорій складає 2100, а ви споживаєте менше – скажімо, 1800 калорій, ви переходите у фазу дефіциту. Це можна досягти шляхом зменшення кількості споживаної їжі або збільшення рівня фізичної активності. Якщо поєднати зменшення калорій із заняттями спортом, можна отримати подвійну користь.

Переваги дієти з дефіцитом калорій

Покращення чутливості до інсуліну

Інсулін – це гормон, що виробляється підшлунковою залозою, і відповідає за регулювання рівня глюкози в крові. Причина накопичення жиру в організмі часто полягає у неефективному інсуліні. Кожен раз, коли споживаєте вуглеводи, рівень інсуліну підвищується. Зазвичай інсулін переносить вуглеводи з крові в печінку.

Проте у людей із інсулінорезистентністю м’язи і печінка стають менш чутливими до інсуліну, вимагаючи від організму виробляти більше інсуліну, щоб підтримувати нормальний рівень глюкози в крові. Тому при дотриманні дієти з обмеженням калорій споживання вуглеводів зменшується, що допомагає покращити чутливість до інсуліну.

Зменшення запалення

При дефіциті калорій ви, як правило, уникаєте нездорової їжі та споживаєте більше фруктів і овочів. Здорова їжа не лише детоксикує ваш організм, але й містить необхідні вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які допомагають виводити токсини і сприяють зменшенню запалення. Це також сприяє підвищенню швидкості метаболізму.

Ще одна перевага вживання фруктів та овочів полягає в тому, що вони містять багато клітковини, яка підтримує нормальне функціонування кишечнику.

Покращення рівня цукру в крові

Коли ми відчуваємо дефіцит калорій, нам перш за все рекомендують уникати солодкої та високовуглеводної їжі. Зменшуючи споживання солодкого, ми знижуємо рівень інсуліну, що допомагає підтримувати здоровий рівень цукру в крові. До того ж, контрольований рівень цукру в крові зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Читайте також: