Краще, ніж просто схуднення: 4 тренування, які продовжать ваше життя

Коли йдеться про здоров’я, роль фізичної активності займає верховенство. Вона безпосередньо впливає на різні аспекти нашого благополуччя, включаючи рухливість, здоров’я серця, функції мозку, м’язову силу і багато інше.

Фізичні вправи також сприяють здоровому процесу старіння, дозволяючи людині зберігати активність і життєвий тонус протягом багатьох років. Крім того, існують певні види фізичних вправ, які можуть допомогти збільшити тривалість життя та поліпшити його якість.

Кардіо тренування

Кардіо вправи, такі як біг, велосипед, танці, бокс і інші, мають численні переваги, які сприяють уповільненню процесу старіння, оскільки ці активності спрямовані на зміцнення серця. Зокрема, аеробні вправи можуть зменшити ризик серцево-судинних захворювань і діабету, а також покращити артеріальний тиск.

Крім того, кардіо вправи корисні і для здоров’я мозку. Мозок дуже швидко реагує на фізичні навантаження. Лише три години аеробних вправ на тиждень можуть значно покращити перфузію мозку, забезпечуючи йому більше кровопостачання і зменшуючи запалення. Такі тренування навіть можуть допомогти запобігти деяким випадкам деменції.

Силові тренування

Важка атлетика сприяє підтримці кісткової маси, щільності кісток та м’язової маси, а ці три аспекти, як відомо, зменшуються з віком. Крім того, силові тренування можуть допомогти у випадках падінь, які є реальністю для багатьох літніх людей.

Однак, якщо ви ніколи раніше не займалися важкою атлетикою, рекомендовано проконсультуватися з лікарем перед тим, як розпочати, щоб виконувати вправи безпечно.

Тренування балансу

Такі вправи сприяють збереженню мобільності, а зокрема, тренування балансу може ефективно допомогти уникнути падінь. Вправи на покращення балансу можуть бути різноманітними і включати такі активності, як теніс, стояння на одній нозі і тай-чи.

Проте важливо пам’ятати, що необхідно обережно підходити до тренувань на баланс, особливо якщо ви вже почуваєте порушення рівноваги або є у похилому віці. Рекомендується звернутися до фізіотерапевта, де вам буде складено індивідуальний план вправ, спрямованих на відновлення балансу, а потім слід продовжувати виконання цих вправ під наглядом фахівця.

Групові тренування

Соціальні зв’язки є необхідною складовою успішного старіння і тривалого життя. В порівнянні з особами, які мають сім’ї або активно взаємодіють з суспільством, люди, які відчувають себе самотніми, мають тенденцію до скорочення тривалості життя.

Приєднання до групових занять фізкультурою для осіб вашого віку може приносити користь не лише у вигляді фізичних вправ, але й сприяти розвитку соціальних зв’язків.

Читайте також: