“Калієва бомба”: ці популярні продукти містять найбільше калію

Загальновизнаними джерелами калію є два дуже популярні продукти – банани і помідори. І хоча це не помилка, адже в них дійсно міститься калій, є багато інших продуктів, в яких вміст цього цінного мікроелемента буде набагато вище. Деякі з них навіть можна назвати “калієвими бомбами”.

Цінність калію в організмі

Калій – один з найважливіших мікроелементів, необхідних для нормального функціонування нашого організму. Поряд з натрієм, магнієм і кальцієм, це один з основних електролітів, присутніх у наших клітинах. Він відповідає за підтримку відповідної електричної напруги на клітинних мембранах і за передачу електричних імпульсів між клітинами.

Таким чином, калій забезпечує генерацію електричних імпульсів у клітинах нашого тіла, в тому числі в клітинах серцевого м’яза, тобто відповідає за кожне серцебиття. Калій відіграє ту ж функцію в скелетних м’язах. Тому це надзвичайно важливий елемент. Організм людини потребує приблизно 3500 мг калію на день .

Де міститься калій

Якщо говорити про банани, то в 100 г фруктів міститься приблизно 385 мг калію. У 100 г картоплі його трохи менше, близько 240 мг .

Щоб заповнити дефіцит калію, варто потягнутися до ящика з сухофруктами та горіхами. Надзвичайно багаті цим елементом сухофрукти, наприклад, курага – цілих 1600 мг на 100 г або сушені сливи – 700 мг калію на 100 г продукту.

Також багато калію міститься в гарбузовому насінні – 810 мг на 100 г. Також вони містять вітамін Е, вітамін С, тіамін, рибофлавін, ніацин, фолієву кислоту, вітамін В6, а також вітаміни А і К. Також вони містять цінні мінерали, такі як цинк, кальцій, залізо, магній, фосфор і калій. Також там є мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти, які благотворно впливають на організм.

Фісташки є дуже хорошим джерелом калію. З’ївши 100 г цих смачних горіхів, ми отримаємо понад 1000 мг елемента. Але не тільки це – фісташки також містять корисні жири, клітковину, вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6), вітамін Е та інші мінерали: кальцій, залізо, магній, фосфор і цинк. І, до речі, понад 560 калорій, тому варто запам’ятати розмір порції.

Калій також можна знайти в багатьох популярних овочах, таких як брокколі, горох, квасоля, помідори та гарбуз. Сочевиця також є джерелом калію.

Читайте також: