Уникайте цих продуктів при запаленні: вони можуть погіршити ваш стан

Запалення може мати видимі ознаки, такі як почервоніння шкіри, що дає зрозуміти, що потрібно робити. У такому випадку, мінімум, потрібно застосувати мазь, рекомендовану лікарем.

Але є й інші ситуації, коли запалення відбувається всередині організму і залишається непомітним. Ви навіть не підозрюєте про його існування, особливо якщо не проходите регулярні медичні обстеження. Деякі продукти харчування також можуть сприяти розвитку таких «непомітних» запальних процесів.

Що таке запалення

Запалення – це природний процес організму, спрямований на захист тканин і їх відновлення. Воно може виникнути в результаті інфекцій, травм, токсинів або алергічних реакцій. Іноді воно може стати хронічним.

Хронічне запалення може призводити до певних ризиків для здоров’я. Наприклад, воно може сприяти розвитку серцево-судинних, аутоімунних або неврологічних захворювань, а також навіть раку.

Хоча зміна раціону не є універсальним засобом лікування хронічного запалення або захворювань, вона може сприяти полегшенню стану. Деякі продукти харчування можуть або збільшувати, або зменшувати запалення в організмі. Однак особливою небезпекою є одна група продуктів, яку рекомендується обмежити в разі хронічного запалення.

Найгірша їжа при запаленні

Найшкідливішою їжею при запаленні є смажена. Дієтологи зауважують, що ця їжа має високий рівень трансжирів. Зменшення споживання трансжирів може допомогти у боротьбі із симптомами хронічного запалення.

Дослідження проведені на мишах показали, що споживання трансжирів, які містяться у смаженій їжі, картошці фрі, клярі, тортах тощо, погіршує метаболічні захворювання, такі як діабет, більше, ніж споживання насичених жирів, які містяться у вершковому маслі та червоному м’ясі. Вчені вважають, що це пов’язано з впливом їжі на запальні процеси.

Нагрівання жирної їжі при високих температурах може збільшити вироблення трансжирів. До того ж, нагрівання продуктів з високим вмістом вуглеводів може збільшити вироблення сполуки, яка називається AGEs. AGEs сприяють окислювальному стресу і запаленню.

Замість сильного смаження їжі, рекомендується готувати її довше і при нижчій температурі або варити, тушкувати, готувати на парі.

Продукти, яких не варто їсти при запаленні

Список продуктів, які слід уникати при хронічному запаленні, не обмежується лише смаженою їжею. Існує декілька інших факторів, які можуть погіршити ваше самопочуття.

Солодка їжа та напої

Рекомендується обмежити споживання продуктів з доданим цукром і кукурудзяним сиропом з високим вмістом фруктози. Це стосується, насамперед, солодких закусок, пластівців, оброблених продуктів, магазинних соків і солодких газованих напоїв.

Недавнє дослідження показало, що високе споживання доданого цукру пов’язане з підвищеним ризиком ожиріння, діабету і серцево-судинних захворювань. Крім того, цукор може впливати на настрій і когнітивні функції.

Червоне м’ясо

Червоне м’ясо може бути спокусливим в деяких випадках, але важливо бути дуже обережним при його споживанні, особливо якщо у вас хронічне запалення. Велике споживання червоного м’яса може підвищити рівень прозапального біомаркера – С-реактивного білка.

Регулярне споживання червоного м’яса підтримує підвищений рівень С-реактивного білка, що може сприяти розвитку хронічного запалення.

Рафіновані вуглеводи

Вуглеводи є основним джерелом енергії для організму, але важливо розрізняти їх корисність.

Високорафіновані вуглеводи, такі як білий хліб і білий рис, мають високий глікемічний індекс, що означає, що вони швидко підвищують рівень цукру в крові. Це може сприяти запаленню, резистентності до інсуліну, а також збільшує ризик розвитку діабету 2 типу та ожиріння.

Читайте також:

Вуглеводи в раціоні: дієтолог пояснила, яких слід уникати, а які корисні

Чому важливо їсти ці 3 овочі, навіть якщо вони вам не подобаються