Названо найкращі види м’яса та риби з низьким вмістом холестерину

Людям для нормального функціонування потрібен холестерин. Однак перевищити потрібну норму не так вже й складно, особливо якщо м’ясо часто з’являється в нашому раціоні. Однак є продукти з досить низьким вмістом холестерину.

Холестерин в раціоні

Холестерин – це жир, що виробляється в печінці і доставляється через кровоносні судини до всіх клітин організму. Холестерин оточений білковими молекулами (ліпопротеїнами), які сприяють його транспортуванню. Розрізняють ліпопротеїди низької щільності і ліпопротеїни високої щільності. Останні накопичуються в артеріях, що призводить до закупорки. Вони збільшують ризик серцево-судинних захворювань і проблем з печінкою, включаючи неалкогольну жирову хворобу печінки.

Найгіршими є транс-жири та насичені жири, які ми споживаємо з їжею, оскільки вони безпосередньо збільшують загальний холестерин. На жаль, вони містяться не тільки в харчових продуктах з високим ступенем обробки, але і в м’ясі. Однак є види, які містять набагато менше холестерину та насичених жирів, ніж інші.

Установлених норм добового споживання холестерину немає. На думку дієтологів, ми не повинні споживати більше 300 мг. Для людей, які мають високий рівень холестерину, споживання нижче – приблизно 200 мг.

Тунець

Тунець – риба з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом білка. Вона містить приблизно 40 мг холестерину на 100 г. Тунець підходить для пацієнтів з високим тиском і високим рівнем холестерину. Крім того, він містить вітамін D, який допомагає регулювати рівень глюкози в крові.

Оселедець

Ще одна риба, яка перемагає в рейтингу продуктів з найменшою концентрацією холестерину (приблизно 60 мг/100 г). Однак його в ньому достатньо, щоб повністю задовольнити добову потребу організму в жирах.

Куряча грудка

Серед м’яса з найнижчим вмістом холестерину та жиру є також куряча грудка, яка виявляється кращим поживним вибором, ніж яловичина чи свинина. У 100 г курячої грудки міститься приблизно 75 мг холестерину і 1 г жиру. Пам’ятайте, що на їх зміст також впливатиме метод обробки. Тушкувати або запікати однозначно краще, ніж смажити.

Грудка індички

Індича грудка містить приблизно 79 мг холестерину, що також робить її цінним видом м’яса птиці. Людям, яким необхідно стежити за рівнем холестерину, перед обробкою не тільки м’яса індички, але і курки необхідно зняти шкіру.

Стейк без кісток

Стейк філе містить приблизно 77 мг холестерину. Варто відзначити, що він також є джерелом цінного заліза (цілих 5 мг/100 г), що робить його бажаним видом в раціоні при анемії.

Серед м’яса, що містить найменше холестерину, також варто відзначити:

  • свиняча вирізка – 80 мг холестерину/100 г,
  • форель – 59 мг холестерину/100 г,
  • копчений лосось – 23 мг холестерину/100 г,
  • свіжий лосось – 55 мг холестерину/100 г,
  • стейк з яловичої вирізки – 92 мг холестерину/100 гр.

Читайте також: