5 корисних властивостей солодкого перцю, про які ви не знали

Чи то червоний, жовтий, оранжевий чи зелений, болгарський перець – це не просто смачний овоч, що додає яскравих фарб вашим стравам. За словами дієтологів, він також володіє цілим рядом корисних властивостей.

Що таке солодкий перець

Болгарський перець належить до родини пасльонових, разом з баклажанами, помідорами та картоплею. Також він відомий як стручковий або солодкий перець. У порівнянні з чилі, він має низьку гостроту, що дозволяє споживати його як у сирому вигляді, так і приготованому. Також болгарський перець використовується як поживний компонент у різних стравах.

Харчова цінність болгарського перцю

Порція (80 г) червоного болгарського перцю (сирого) містить:

  • 17 ккал/71 кДж;
  • 0,6 г білка;
  • 0,2 г жиру;
  • 3,4 г вуглеводів;
  • 1,8 г клітковини;
  • 173 мг калію;
  • 60 мкг фолієвої кислоти;
  • 101 мг вітамину С.

Слід зазначити, що харчова цінність болгарського перцю залежить від його кольору. Червоні сорти містять більше калію, вітаміну C і фолієвої кислоти, ніж жовті, помаранчеві або зелені вид. Тим не менше, недозрілий зелений перець багатий поліфенолами, у порівнянні з червоним. Це захисні рослинні сполуки, які мають антиоксидантну дію.

Подібно до інших овочів, харчова цінність перцю може суттєво відрізнятися залежно від обраного способу його приготування. Час готування, температура, методи приготування та будь-які консерваційні методи — ці чинники впливають на вміст поживних речовин. Сухе тепло, таке як при обсмажуванні чи запіканні, зазвичай вважається кращим за варіння чи приготування на пару, що може зберегти більше корисних речовин у перці.

Переваги болгарського перцю для здоровʼя

Знижує ризик виникнення катаракти

Солодкий перець може знизити ризик виникнення катаракти та дегенерації жовтої плями в оці. Здорове харчування має велике значення в уповільненні вікового зниження зору. Наприклад, два каротиноїди — лютеїн і зеаксантин — у достатній кількості сприяють поліпшенню зору, захищаючи сітківку ока від окислювального пошкодження.

Червоний перець, особливо, багатий цими каротиноїдами, а також іншими антиоксидантами, такими як вітамін С. Численні дослідження підтверджують, що регулярне вживання продуктів, що містять каротиноїди, зокрема лютеїн і зеаксантин, може знизити ризик виникнення катаракти та дегенерації жовтої плями.

Зменшує ймовірність анемії

Солодкий перець може зменшити ризик анемії, поширеного стану, особливо серед жінок репродуктивного віку. Анемія є результатом нестачі кисню у крові, а однією з її найчастіших причин є дефіцит заліза.

Хоча болгарський перець містить невелику кількість заліза, він відзначається високим вмістом вітаміну C, який сприяє кращому засвоєнню заліза в кишечнику, що підтверджено численними дослідженнями. Крім того, болгарський перець містить вітамін В6, який є необхідним для утворення гемоглобіну – білка, що переносить кисень по всьому організму.

Захищає від хронічних захворювань

Солодкий перець може допомагати у захисті від деяких хронічних захворювань. Болгарський перець містить значну кількість антиоксидантів, які сприяють покращенню стану здоров’я та захищають від серцевих та ракових захворювань. Зокрема, перець є відомим джерелом антиоксидантних вітамінів, таких як вітаміни C, E та бета-каротин, а також поліфенолів.

У перці містяться різноманітні захисні рослинні сполуки, такі як лютеїн, кверцетин та капсантин, з особливо високим вмістом в стиглому червоному перці. Як потужний антиоксидант, перець проявляє сильну протизапальну дію і, ймовірно, може знизити ризик розвитку хронічних захворювань.

Уповільнює погіршення пам′яті

Солодкий перець може сповільнити вікове погіршення пам’яті. Цікаві результати досліджень на тваринах свідчать, що вживання болгарського перцю може бути ефективним для запобігання погіршення пам’яті у людей з хворобою Альцгеймера.

Феноли, каротиноїди та флавоноїди — сполуки, які містяться у стиглому перці, ймовірно, пригнічують фермент, що вивільняє амілоїдні білки — речовини, що сприяють ризику розвитку хвороби Альцгеймера.

Знижує рівень цукру в крові

Солодкий перець може сприяти зниженню рівня цукру в крові. Дослідження на тваринах показують, що болгарський перець може регулювати рівень цукру в крові.

Хоча численні докази підтверджують, що поліфеноли, які містяться у рослинах, таких як перець, благотворно впливають на рівень цукру в крові і, ймовірно, допомагають зменшити ризик розвитку діабету, необхідні додаткові дослідження на людях.

Читайте також: