Краще зачекати: чому не можна пити каву одразу після пробудження

Мільйони людей розпочинають день з ритуалу: вмикають чайник, готують каву, і вже за 30, а то й менше хвилин, насолоджуються першою чашкою. В надії подолати ранкову млявість та розгубленість, ми ризикуємо отримати зворотний ефект – сонливість та апатію.

Після пробудження в крові різко зростає рівень кортизолу, гормону стресу. Цей природний збудник організму дарує нам ранкову бадьорість. Однак вживання кофеїну, коли рівень кортизолу вже високий, може нівелювати його ефект, а то й призвести до зворотного результату.

У який час краще випивати чашку кави

Для повного відчуття бадьорості від кофеїну рекомендується споживати каву близько за годину після сну, коли рівень кортизолу в організмі знизиться. Також важливо уникати вживання кави після 12:00. Протягом дня мозок виділяє аденозин, хімічну речовину, що сприяє сну, а ввечері її рівень зростає, сигналізуючи про втому й сонливість. Кофеїн блокує рецептори аденозину, створюючи відчуття бадьорості.

Якщо ви маєте проблеми зі сном, остання порція кави або інших напоїв з кофеїном має бути до 14:00. Кофеїн перебуває в організмі до 10 годин і може заважати багатьом людям заснути.

Читайте також: