Харчування юному спортсмену: тренер назвав складові збалансованої тарілки

Правильне харчування – є основою здоров’я людини, а особливо, коли мова йде про дітей і підлітків, які займаються спортом. Адже якісна їжа допоможе відчувати себе більш енергійними й менше стомлюватись, уникати травм і хвороб, збільшувати силу і витривалість та підтримувати здорову вагу. Про те, як правильно харчуватися юному спортсмену та що саме їсти, розповів тренер-викладач Віктор Хайманов.

Важливі компоненти харчування

– Кожному спортсмену необхідні три компоненти – білки, жири та вуглеводи, – зазначає В.Хайманов. – Кожен сніданок, обід та вечеря повинні містити всі ці складові. Тобто дитина повинна збалансовано харчуватися. Адже наше здоровʼя залежить не тільки від способу життя, а ще й від того що ми їмо.

Тренер каже, що в період авітамінозу слід підкріплювати організм комплексом вітамінів, так само й після літнього періоду. Це сприятиме зміцненню імунної системи.

Скільки разів їсти

Як і будь-якому здоровому організму, для отримання всіх корисних речовин, необхідно харчуватися щонайменше тричі. Коли спортсмен починає займатися на більш професійному рівні, тоді додаємо прийоми їжі – від 4-5 разів. Організм потрібно наповнювати поживними речовинами, адже тренувальний процес вже може тривати не 1,5 години, а всі 5 годин на день, коли витрата калорій організмом дуже зростає.

Харчування юному спортсмену: тренер назвав складові збалансованої тарілки
Віктор Хайманов та його вихованець Максим Добродзій

Що не бажано вживати

В.Хайманов каже, що найперше не бажано їсти солодке та борошняне. Проте у спортсмена особливих обмежень немає.

– Якщо організм вимагає, то потрібно заповнити його потребу, – звертає увагу тренер. – З дітьми у цьому плані простіше – якщо чогось не вистачає в організмі, вони хочуть. Хочуть солодкого – не вистачає глюкози, довгих, витратних вуглеводів, тому треба з’їсти щось смачненьке, наприклад шоколад. Хочеться яблуко – нестача заліза. Тобто потрібно прислухатися до свого організму, а не обмежувати. Спортсмен стільки працює, що йому просто необхідно добре харчуватися.

Складові збалансованої тарілки юного спортсмена

Щоб вживати всі три важливо необхідні компоненти, тобто білки, жири та вуглеводи, необхідно їсти:

  • гречку, нешліфований рис, різні овочі, фрукти – вуглеводи;
  • запечене куряче філе, яйця, кисломолочний та твердий сир, риба – білки;
  • рослинна олія, горіхи, насіння – жири.

Приймати їжу необхідно за 2-3 години до початку тренувань чи змагань, це забезпече хороше травлення та допоможе уникнути розладу шлунка. Також слід не забувати про воду.

Читайте також: