Ріпакова олія: чим вона корисна та чи можна нею замінити соняшникову

Ріпак – одна з культур, що масово вирощується та експортується з України в інші країни. Незважаючи на широке поширення ріпаку на наших полях, ріпакова олія не завоювала популярності в продуктових кошиках українців. Але чи дарма ми ігноруємо її, і, можливо, олія з цієї рослини краща, ніж звичайна соняшникова?

Давайте розглянемо, що таке ріпакова олія, користь і шкода цього продукту, а також в чому полягає різниця між рафінованою та нерафінованою олією.

Чим корисна ріпакова олія

Дослідження, проведене в Китаї, показує, що ріпакова олія містить значну кількість токоферолів – вітамінів групи Е. Ці речовини можуть зменшити ризик розвитку дегенеративних захворювань, які впливають на нервову систему та м’язи.

Токофероли можуть запобігти атеросклерозу та пов’язаним з ним серцево-судинним захворюванням. Ріпакову олію рекомендують для вживання пацієнтам із хворобою Альцгеймера.

Крім того, олія багата кверцетином, який має низку корисних властивостей для здоров’я, зокрема, зменшує запалення, коагуляцію, гіперглікемію та гіпертонію. Компонент сквален в ріпаковій олії захищає печінку від різних дисфункцій. Олія містить низький вміст насичених жирів і має перевагу серед інших видів олії, у яких висока концентрація цих елементів.

Рафінована та нерафінована ріпакова олія: яку краще обрати

Рафінована та нерафінована ріпакова олія мають свої переваги та недоліки, і вибір між ними залежить від особистих вподобань та потреб.

Нерафінована ріпакова олія – це олія в її природному стані, яка не проходить додаткову обробку. Це означає, що вона містить більше поживних речовин, оскільки не втрачається в процесі очищення. Однак вона також має коротший термін придатності порівняно з рафінованою олією.

Рафінована ріпакова олія проходить процес очищення та рафінації, який призводить до видалення бруду, запахів та шкідливих речовин, але в той же час втрачає деяку кількість поживних речовин. Вона має довший строк придатності та стійкіша до високих температур.

Обидві види олії містять приблизно однакові концентрації жирів омега-3 та омега-6. Однак варто враховувати, що нерафінована ріпакова олія може почати горіти при вищих температурах, у той час як рафінована може витримувати вищі температури без цього.

Отже, якщо важлива для вас вища концентрація поживних речовин і ви готові вживати олію швидше, то нерафінована ріпакова олія може бути кращим вибором. У той же час, якщо для вас важливіший довший термін придатності та стійкість до високих температур, то варто вибрати рафіновану ріпакову олію.

Чи можна ріпаковою олією замінити соняшникову

Хоча ми зазвичай звикли до соняшникової олії, проте ріпакова також заслуговує нашої уваги. Давайте розберемося, яка краща: соняшникова чи ріпакова олія.

Ріпакова олія майже не має власного запаху, тому може бути використана у різноманітних стравах. Вміст шкідливих насичених жирів у ріпаковій олії становить близько 8%, у соняшниковій — 10%.

Всі ми знаємо характерний запах і смак соняшникової олії, який неможливо переплутати. Однак у деяких стравах цей аромат може бути занадто виразним, тому не завжди вона підходить для всіх страв.

Щодо поживних речовин, соняшникова олія не відстає від ріпакової. Вона також багата на вітамін Е та інші корисні речовини. Тут справа лише в тому, який смак більше до вашого смаку — більш насичений чи майже відсутній.

Важливо пам’ятати, що соняшникова олія швидше горить ніж ріпакова, тому для смаження краще використовувати олію з ріпаку. Проте для заправки салатів немає значення, котрому з цих видів ви віддасте перевагу.

Читайте також: