10 продуктів для вашого здоров’я, на яких не варто економити

Прагнучи заощадити, ми часто викреслюємо з раціону певні продукти, замінюючи їх на дешеву їжу швидкого приготування. Однак така економія може мати сумні наслідки для нашого здоров’я. Згодом виникають проблеми, лікування яких потребує значно більших витрат, ніж коштував би збалансований раціон. Розповідаємо про те, на яких продуктах точно не слід економити.

Мигдаль

Мигдаль містить різноманітні корисні речовини, такі як магній, вітамін Е, залізо, кальцій, клітковина і рибофлавін. Крім того, споживання цих горіхів може знизити ризик серцево-судинних захворювань та рівень холестерину.

Сочевиця

Сочевиця, хоч і потребує тривалого часу для приготування, є важливим додатком до раціону. Вона є відмінним джерелом клітковини, магнію та калію. До того ж, вона багата на поліфеноли, які надають їй антиоксидантні, антидіабетичні та протизапальні властивості.

Листова капуста

Цей зелений листовий овоч, насправді містить широкий спектр корисних речовин. Наприклад, він є чудовим джерелом вітамінів С і К. Капусту можна варити або готувати на пару. Також її можна додавати до смузі.

Броколі

Броколі є багатим джерелом клітковини, кальцію, калію, фолатів і фітонутрієнтів. Фітонутрієнти – це сполуки, які знижують ризик розвитку серцевих захворювань і діабету. У броколі також містяться важливі антиоксиданти, такі як вітамін С і бета-каротин.

Проте, варіння броколі може знищити багато з її корисних поживних речовин, тому найкраще готувати її на пару.

Авокадо

Деякі люди уникають авокадо через його високий вміст жирів, хоча вони є корисними для здоров’я. Проте авокадо є хорошим джерелом клітковини і містить вітаміни групи В, вітамін К і вітамін Е.

Крім того, споживання авокадо сприяє підтримці здоров’я серцево-судинної системи.

Шпинат

Ця листова зелень містить велику кількість антиоксидантів, особливо в сирому, приготованому на пару або трохи відвареному стані. Шпинат є джерелом таких поживних речовин, як вітаміни A, B-6, C, E і K, а також селен, цинк, фосфор, калій, кальцій, мідь та марганець.

Чорниця

Крім клітковини, чорниця містить антиоксиданти та фітонутрієнти. Хоча фітонутрієнти не є обов’язковими для виживання, вони можуть допомогти запобігти хворобам і підтримувати життєво важливі функції організму.

Також, вживання чорниці може допомогти запобігти серцево-судинним захворюванням, знизити артеріальний тиск та зменшити ризик ожиріння.

Жирна риба

До жирної риби належать лосось, форель, скумбрія, оселедець, сардини та анчоуси. Філе цих риб містить високий рівень омега-3 жирних кислот, які корисні для серця і нервової системи.

Омега-3 жирні кислоти також можуть допомогти при запальних захворюваннях, таких як артрит. Крім того, жирна риба містить значну кількість вітамінів A і D.

Курятина

Курятина – це корисне м’ясо, оскільки воно є відмінним джерелом білка. Проте важливо пам’ятати, що способи приготування можуть впливати на корисність курятини. Тому варто обмежити споживання смаженої у фритюрі курки та завжди знімати шкірку перед вживанням.

Яйця

Яйця – це ще одне джерело білка, яке легко можна включити до свого раціону.

Вони містять вітаміни В-2 і В-12, які важливі для збереження енергії та вироблення еритроцитів. Крім того, яйця є джерелом незамінної амінокислоти лейцину, яка грає важливу роль у стимулюванні синтезу м’язового білка.

Також у яйцях достатньо холіну, який важливий для клітинних мембран.

Читайте також: