Лікарка назвала два типи олії, яких слід остерігатися

Олія – незамінний продукт на будь-якій кухні, адже без неї неможливо приготувати багато страв. Проте, не всі олії однаково корисні. Деякі з них можуть негативно впливати на наше здоров’я, провокуючи запальні процеси в організмі, а також збільшуючи ризик розвитку серйозних захворювань. Американська дієтологиня та лікарка Сюзанна Манзі розповіла, від яких двох типів олії слід відмовитися.

Соєва і кукурудзяні олії

Ці дві олії негативно впливають на здоров’я, перш за все через високий вміст омега-6 жирних кислот. За словами дієтологині, омега-6, хоча й потрібні, можуть сприяти запаленню, якщо їх споживати надто багато, порівняно з омега-3. Такий нерівноважний раціон може підвищити рівень запальних процесів в організмі, а також збільшити ризики розвитку діабету другого типу, серцевих захворювань та ожиріння.

Навіть не використовуючи соєву та кукурудзяну олії вдома, ми можемо, навіть не підозрюючи, споживати їх у складі оброблених та ультраоброблених продуктів, смаколиків та снеків.

Частково гідрогенізовані олії або трансжири

Існує ще один тип олії, якого краще уникати – частково гідрогенізовані олії або трансжири. Процес їх створення відомий як гідрогенізація.

«Трансжири утворюються шляхом додавання атомів водню до рослинної олії”, — розповідає Манзі.

Трансжири майже не псуються, тому широко використовуються у виробництві оброблених продуктів і комерційних хлібобулочних виробів, таких як крекери, печиво, тістечка, рулети та торти.

“Частково гідрогенізовані олії підвищують рівень ЛПНЩ (шкідливого) холестерину, одночасно знижуючи рівень ЛПВЩ (корисного) холестерину, збільшуючи ризик серцевих захворювань”, — попереджає лікарка.

Крім того, трансжири або гідрогенізовані олії сприяють збільшенню запалень у організмі та набору ваги.

Яка альтернатива

Під час вибору олії для смаження важливо звертати увагу на її точку димлення, це температура, при якій олія починає руйнуватися, вивільнюючи вільні радикали та виділяючи дим. Тож, оптимальними варіантами для готування їжі є рафінована оливкова олія, рафінована соняшникова олія, високоолеїнова соняшникова олія, а також олія авокадо.

Читайте також: