Популярне масло ГХІ або звичайна олія: що краще для смаження

Нині на ринку існує великий вибір олій для смаження їжі. Наприклад, модне масло ГХІ або звичайна соняшникова олія. Але дуже важливо знати, який з цих продуктів найбільш безпечний.

Експертка з харчування Оксана Васурчак (ok.vasurchak) поділилася на своїй сторінці в Instagram про корисні та шкідливі властивості найпопулярніших олій. Деякі з них краще не використовувати для смаження взагалі.

Яка олія точно не підходить для смаження

Це, звичайно, соняшникова олія. Коли вона смажиться, вона перетворюється на трансжири, які негативно впливають на судини і серце, тиск, спричиняють проблеми з очима, психічні розлади і затримки розвитку, погіршують увагу і концентрацію, знижують імунітет. Від трансжирів постраждають кістки і зуби, порушується баланс статевих гормонів. Трансжири дуже погано засвоюються організмом. В результаті, ви витрачаєте багато енергії на цей продукт і швидко втомлюєтеся.

Що таке масло ГХІ

Це 100%-масло без домішок, суперфуд 2023 року. Трохи переоцінений і зараз втрачає популярність. Ніжний смак, високий температурний поріг, джерело насичених жирів. Але в такому продукті є свої недоліки: багато омега-6 жирних кислот, які легко окислюються, можуть спричиняти запалення в організмі. Наприклад, “чомусь живіт болить”, чи не болить, але самопочуття гірше, бо організм зайнятий вирішенням і приховуванням запалення, бідний вітамінний склад.

Яку олію краще вибрати для смаження

Ідеально підходить оливкова олія. Так, на ній можна смажити, температурний режим – до 220-240 градусів, а її склад – “еліксир довголіття” повільної, регулярної дії. Вітаміни, ненасичені жирні кислоти, полі феноли, які боряться з запаленням і стресом на клітинному рівні, тощо. Зараз її на ринку багато, ціна доступна.